Kvinnor hamnar på efterkälken


I en artikel visar tidningen Arbetet att kvinnor kommer på efterkälken lönemässigt som karriärmässigt eftersom de tar ut lejonparten av föräldraledigheten. För två år sedan räknade tidningen ut att kvinnor i genomsnitt tjänar 4.400 kronor i månaden mindre än männen. Det ger nästan svindlande summor när man räknar ut vad kvinnor förlorar i inkomst under ett helt arbetsliv.

Män tar idag ut ungefär 25 % av föräldraledigheten. Siffrorna är likadana när det gäller vilka som tar ut ”vab-dagar”. Eftersom kvinnor så mycket oftare är frånvarande från arbetet blir resultatet som Anders Ferbe påpekar att …

Vi ser inom industrin att kvinnor väljs bort i högre utsträckning än män just på grund av att de har en högre frånvaro. Uttaget av föräldradagar är därför en central fråga för att utjämna löneskillnader.

Tidningen konstaterar att med nuvarande takt kommer det att ta 28 år innan män och kvinnor delar lika på försäkringen. De fackliga organisationerna försöker påverka utvecklingen genom de fackliga krav man ställer. Men man kommer inte ifrån att det även krävs politiskt beslutsfattande. Kommunals ordförande, Annelie Nordström, säger att …

… det krävs insatser på alla plan för att lyckas. Opinionsbildning, facklig enighet om extrapengar till kvinnodominerade sektorer och ändrad föräldraförsäkring är tre viktiga pusselbitar.

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 september, 2013, i Fackliga frågor, Jämställdhet, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Så här sa LO-chefen tidigare:

  – Det är kvinnorna som hindrar männen att ta ut sin lagstadgade pappaledighet,
  inte papporna som är ovilliga att vara hemma.

  http://www.dn.se/nyheter/politik/kvinnor-hindrar-pappaledighet/

  • Göran Johansson

   Men Kålle sade ju också att det handlar om inrotade könsroller, att det handlar om förväntningar. Han säger i artikeln att …

   ”Föräldrarnas egen uppfattning är att de inte har råd att fördela annorlunda. Men annan forskning visar att det är politiskt korrekt att säga att det inte handlar om könsroller. De familjer som hade mest att förlora ekonomiskt, tog samtidigt ut flest pappadagar.”

   Det gäller ju att bryta dessa förväntningar på kvinnorna. Det gäller för männen att ta för sig mer!

%d bloggare gillar detta: