En frånvarande statsminister


– Jag har inte tid …

Under torsdagen var Mikael Damberg publicerad med ett inlägg som konstaterar att riktets högste minister under denna mandatperiod valt bort att svara på interpellationer i riksdagens kammare. Av inlägget förstår man att Mikael ville höra av statsministern vad han visste om den famösa ”Nuon-affären” och om han aktivt godkände att Vattenfall kunde gå vidare med köpet.

I stället för att diskutera sina frågor med den person som faktiskt borde kunna besvara frågorna fick han möta finansmarknadsministern. Men, som Mikael påpekar, så …

… Norman var inte ens minister när regeringen godkände Vattenfalls förvärv av Nuon och kan därför inte ha någon kännedom om varför Reinfeldt gav sitt godkännande till den här förlustaffären, trots varningar från sitt eget regeringskansli.

Riksdagens uppgift är att, förutom att stifta lagar, även att granska regeringens arbete. Det gör man bland annat genom att kunna ställa frågor till enskilda ministrar. Statsministern menar att eftersom det finns en särskild frågestund ”på sidan om” så behöver han inte komma varje gång någon ledamot av riksdagen önskar ställa frågor till honom.

Mikael Damberg har ju en poäng i sitt inlägg. Det är ju bekymmersamt om statsministern bara kan glida runt att besvara frågor till enskilda ledamöter. Fredrik Reinfeldt var ju snabb med att påpeka att Göran Persson minsann inte var särskilt flitig med att besvara frågor han heller. Det må så vara. Men det är knappast ett särskilt bra svar. Det visar bara att Fredrik Reinfeldt anser det vara en alldeles utmärkt praxis.

Statsministern ska förstås inte behöva befinna sig i riksdagskammaren var och varannan dag för att besvara frågor. Men det är viktigt att diskutera under vilka villkor som Riksdagens ledamöter ska kunna ställa frågor till regeringschefen. Det kan ju faktiskt dyka upp frågor som enbart denne kan besvara. Det kan inte få duga att statsministern vid varje tillfälle kan hänvisa till tidsbrist för att slippa besvara (obehagliga) frågor.

Länkar: SvD, SvD, Aftonbladets ledarblogg, hd.se, vlt

Fler som skrivit: Martin Moberg

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 13 september, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: