Socialdemokraterna har rätt!


PM Nilsson levererar stark kritik över den borgerliga regeringens politik för att bekämpa ungdomars arbetslöshet. Den är allt för generell och bygger på en verklighetsfrånvänd bild av ungdomsarbetslösheten. Regeringens politik bygger på att göra det billigare för arbetsgivare att anställa ungdomar. PM menar att det vore förödande att anpassa arbetsmarknaden för ungdomar enligt regeringens teori. Han säger att …

Om man till exempel skulle sänka eller subventionera lönen till en nivå som gör dem konkurrenskraftiga hamnar man på lönenivåer som florerar i bärskogar och mindre nogräknade restauranger. Det är löner som ingen accepterar i Sverige.

PM Nilsson menar att ingångslönerna som det ser ut idag inte är något problem för den stora majoriteten arbetsgivare. Ingångslönerna är inte särskilt höga i okvalificerade arbeten. Lönerna är även låga i arbeten som kräver utbildning. Den borgerliga regeringens generellt utformade åtgärder har ingen inverkan på arbetslösheten bland unga.

Han menar att det enda seriösa förslaget i debatten är socialdemokraternas förslag om ungdomskontrakt. Denna reform riktar in sig på den grupp ungdomar som har det svårast att få arbete – de som saknar fullständiga betyg från gymnasieskolan. Han ser endast en svaghet med det (S)-märkta förslaget. Eftersom partiet vill finansiera det genom att avskaffa den ineffektiva ungdomsrabatten på de sociala avgifterna får borgerliga politiker en öppning för att orera om skattechock. Men, som han avslutar inlägget, …

Ungdomsarbetslösheten är för viktig för att lånas ut till populism. Att använda rätt siffror och tala om rätt grupp är en förutsättning för en hederlig debatt, men också för att faktiskt lösa problemet.

Socialdemokraterna gör rätt i att driva en linje som innebär en mer träffsäker metod att hjälpa de ungdomar som har det svårast att få arbete!

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 12 september, 2013, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Socialdemokraterna har rätt!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: