Premiepensionens vara eller icke vara


Igår rapporterades om att LO i sitt remissvar till ålderspensionsutredningen förordar ett avskaffande av premiepensionen i det allmänna pensionssystemet.

I en debattartikel argumenteras för att systemet successivt avskaffas och överförs till inkomstpensionssystemet. Det skulle innebära att 18,5 % av lönesumman överförs till dagens pensionärer. Debattörerna anser att …

… ett skrotande av PPM-systemet och en överföring av pengarna till inkomstpensionssystemet skulle höja dagens pensioner. Morgondagens pensioner blir inte lägre för det genom att de i högre grad kommer från inkomstpensionssystemet. Regeringen bör därför tillsätta en statlig utredning med uppgift att analysera alla vinster och förluster som kan uppstå om man avskaffar PPM-systemet och i stället förstärker IP-systemet. Vi skulle bli förvånade om PPM-systemet skulle överleva en sådan utredning.

Pensionsmyndigheten argumenterar för att man ska införa ett tak för hur höga förvaltningsavgifterna får vara. Myndigheten menar att detta är möjligt att genomföra redan idag genom de avtal man har med fondbolagen. En sådan lösning liknar den som finns när det gäller de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Arbetsmarknadens parter har ansett det viktigt att hålla nere förvaltningsavgifterna och antalet valbara alternativ.

Pensionsmyndigheten tar dock inte ställning till frågan om huruvida man ska begränsa antalet valbara alternativ i PPM-systemet. Men de säger samtidigt att …

Forskning har visat att individer har större möjligheter att göra val när utbudet begränsas till en liten mängd som tio fonder men det finansiella beslutet kan fortfarande uppfattas som svårt.

Frågan om PPM-systemets framtid lär ju komma att diskuteras inom pensionsgruppen. Där kommer de partier som står bakom dagens pensionssystem att behöva finna de kompromisser som gör en parlamentarisk överenskommelse möjlig. Socialdemokraterna har angett att även de önskar avskaffa PPM-delen i pensionssystemet. De borgerliga partierna önskar inte en sådan lösning.

En rimlig lösning, som jag ser det, kan vara den som Pensionsmyndigheten ändå antyder i sitt remissvar – ett tak på förvaltningsavgifterna och ett kraftigt minskat antal valbara fond- och traditionella pensionsalternativ. Arbetsmarknadens parter har ju visat vägen i de kollektivavtalade tjänstepensionerna.

Länkar: SvD, di.se, Fastighetsfolket, Arbetet, ka.se, dn.se, di.se, SvD

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 september, 2013, in Fackliga frågor, Pension, Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Premiepensionens vara eller icke vara.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: