Ungdomssatsning – kreativ rubriksättning


Partiledare på reträtt

Den borgerliga regeringen presenterade igår det man kallade en satsning på arbeten för ungdomar. Satsningen visade sig vara snyggt paketterad snömos. Satsningen handlar till största delen om att avskaffa arbetslöshetsavgiften. Denna del av paketet kommer ju inte att påverka nivån på ungdomsarbetslösheten.

Paketet består i övrigt av två delar. Den borgerliga regeringen föreslår en större subvention av de sociala avgifterna om arbetsgivare anställer ungdomar upp till 23 års ålder. För de äldre ungdomarna försvinner subventionen (jämfört med dagens situation). Den andra delen består av ekonomiska stimulanser för yrkesintroduktionsanställningar.

Det finns inget som antyder att subventionen av de sociala avgifterna har inneburit att fler ungdomar fått arbete. Regeringen drivs dock av övertygelsen (tron?) att sänkta skatter och avgifter är en guds gåva som innebär lösningen av all sköns samhälleliga problem.

Regeringen föreslår vidare en satsning på ”YA-jobb” (det som statsministern kallade jobbpakt). Det kan möjligen innebära att fler ungdomar får arbete.

Det är bra att regeringen föreslår att arbetslöshetsavgiften avskaffas och att man vill satsa på ”YA-jobb”. Men det är litet överdrivet att kalla det för en satsning på minskad arbetslöshet för ungdomar. Mig synes det mig mest handla om dålig ”schlingmannsk” rubriksättning.

Det känns faktiskt litet patetiskt.

Länkar: Ekot, dn.se, SvD, di.se, Ekot, dagens arena, dagens arena, SVT, dn.se, SVT, dn.se, dn.se, da.se, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Ann-Sofie Wågström, Leine Johansson

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 september, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Satsning på 3.1 miljarder där arbetsgivaren slipper betala 1000 kr i arbetsgivaravgiftens sociala del. Betyder att det är en skattehöjning för sjuka, arbetslösa.
    Visserligen går det mesta till sänkt avgift till a-kassan. Men det får väl även arbetslösa finasiera själva delvis.

    Sedan vad kan man då kalla när man tar 2,9 miljarder från AFA försäkringen som man sedan bollar över till Landstingen för att bättre bemedlade ska slippa skattehöjning.

    I gengäld skickas sjuka ut i oviss framtid där försörjningsstöd eller oerhört låga ersättning blir följden. Så vad är 2,9 miljarderna då, en plundring vill jag kalla det.

%d bloggare gillar detta: