Arbetslöshetsavgiften förpassas till historiens skräphög


Då kom äntligen beskedet från den borgerliga regeringen att man vill avskaffa arbetslöshetsavgiften. Det är verkligen ett efterlängtat besked som man levererat. Det sorglustiga är att regeringen plockar in förslaget som en del i ett paket för att minska arbetslösheten för unga. I ett paket om 3,1 miljarder används lejonparten för något annat.

Den borgerliga regeringen sprider i det avseendet enbart snömos. Det verkar som om de försöker dölja sin reträtt genom att kalla det för något som det inte är. Ungdomars arbetslöshet kommer inte att minska då man avskaffar arbetslöshetsavgiften. Däremot är ett borttagande av arbetslöshetsavgiften det byte som regeringen gjort för att fackföreningar (inom LO) skulle acceptera avtal om yrkesintroduktion.

Det är däremot alldeles rätt att bort den. Teorin bakom arbetslöshetsavgiften var att ”straffa” fackföreningar som drev fram för höga löneökningar. Denna borgerliga tro fungerade inte i verkligheten. Vi har sedan över 15 år tillbaka en lönebildning som inte i onödan driver fram högre arbetslöshet. Arbetslöshetsavgiften ledde enbart till att göra avgiften till a-kassan högre för de som arbetade i branscher med högre risk för arbetslöshet.

På så sätt medverkade den borgerliga regeringen till att väldigt många människor valde bort medlemskap i en a-kassa. Någon inverkan på lönebildningen har den inte haft. Den har enbart kostat medlemmar i a-kassan stora pengar. Anders Ferbe säger på IF Metalls hemsida att …

Räknar man ut det exakt har varje medlem i IF Metalls a-kassa under dessa sju år betalat 15 418 kronor den dagen som arbetslöshetsavgiften tas bort om vi räknar med att avgiften i dag förblir densamma året ut. Det är 15 418 kronor rakt ner i sjön vilket gör mig otroligt frustrerad. Totalt handlar det om en bra bit över 3 miljarder av medlemmarnas pengar som gått till en avgift som inte gett dem något tillbaka. I stället har pengarna gått till sänkta skatter åt dem som redan har det bra ställt.

Jag kommer inte att sakna arbetslöshetsavgiften! Dess avskaffande visar dock på att regeringen, kanske, har insett att deras teorier inte fungerar när de möter verkligheten.

Länkar: di.se, SvD, di.se, dagens arena, SVT, dn.se, Tidningen Vision, Publikt, Hotellrevyn, ka.se, TCO-tidningen, Arbetet, SvD, Arbetet, Publikt

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 september, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Man tog 2.9 miljarder från AFA d.v.s. de sjukas pengar och gav till Landstingen , Man gav inga pålagor på välbeställda eller löntagarna.
    Nu ger man 1000 kr till arbetsgivarna som därmed minskar inbetalningen till den sociala delen i arbetsgivaravgiften.
    Faktum blir ju att sjuka, arbetslösa får betala jobbsatsningen för unga.
    Hur det ser ut med a-kasseavgiftsänknigen har jag svårare att se.
    Vilka får betala det då?

%d bloggare gillar detta: