Festen går mot sitt slut


20130908-001120.jpg
Nils Åkesson skriver i Dagens Industri om den kommande baksmälla som den regering som tillträder 2014 står inför. Enligt samstämmiga rapporter kommer reformutrymmet att vara obefintligt de kommande åren. Eftersom både Anders Borg som Magdalena Andersson inte kommer att (inför offentligheten) vilja ta bort överskottsmålet står man inför besparingskrav de kommande åren.

Så här ett år innan kommande allmänna val är det förstås inte så skoj att tala om åtstramningar. Den sittande regeringen har beslutat sig för att reformutrymmet är 25 miljarder kronor. Det allra största delen av det används till att sänka skatter. Förhoppningen från regeringen är att en sådan godbit ska locka tillräckligt många att rösta på något regeringspartierna för att man åter ska kunna bilda regering.

Socialdemokraterna sitter i en rävsax. De har lovat att inte höja inkomstskatterna för vanligt folk om man får chansen att ingå i en regering. Samtidigt kritiserar Magdalena Andersson den sittande regeringen för att inte längre respektera överskottsmålet. Det innebär ju på sikt att (S) står inför stora problem att finansiera kommande vallöften.

Regeringspartierna har i någon mån enklare att bortse från de nationalekonomiska fundamenten. De drivs ju av övertygelsen att endast gott kan komma ur skattesänkningar. Socialdemokraterna drivs ju av ett annat socialt engagemang som kräver finansiering för att kunna uppfyllas.

Det kommer att behövas en del funderingar över hur man ska formulera det kommande valmanifestet.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 8 september, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Du menar att det inte finns pengar att spara någonstans? Och att 44% av BNP
  inte skulle räcka i Sverige, i motsats till i alla andra länder utom Danmark?
  Den bästa metoden att hålla igen på utgifterna är att först sätta taket. När detta
  sker vet ingen var besparingarna kommer och har då inte mycket till motargument.
  Varför då inte 44% av BNP?

  • Göran Johansson

   Det finns alltid pengar dra in. Det beror ju vilka sociala ambitioner man har. Men det gäller ju att leverera ett realistiskt budskap.

%d bloggare gillar detta: