Skärpta regler för arbetskraftsinvandring


Igår meddelade representanter för regeringen och Miljöpartiet att man föreslår skärpta regler i den lagstiftning som reglerar arbetskraftsinvandring.

Lagen har ju från fackligt håll kritiserats för att inom många branscher bidra till lönedumping och i övrigt försämrade yrkesvillkor. Regeringspartierna har förhandlat om skärpt lagstiftning med MIljöpartiet. Migrationsverket ska enligt förslaget åläggas att hårdare granska och beivra fusk med de ansökningar som ligger till grund till beslut om arbetskraftsinvandring.

Från fackligt håll tar man emot förslagen till ändringar med kluvna känslor. De anser det förstås bra att bestämmelserna skärps men anser att förslaget inte är tillräckligt långtgående. De skulle vilja se att de anställningsvillkor som bifogas ansökan ska vara juridiskt bindande i det fall fusk skulle upptäckas.

Tobias Billström motsätter sig de fackliga kraven då han anser att det skulle vara ett brott emot den fria förhandlingsrätten. Problemet med detta resonemang är ju att många av de som kommer till Sverige för att arbeta befinner sig i ett kraftigt underläge gentemot arbetsgivaren. Bryter arbetstagaren anställningen har denne endast några månader på sig att finna ett nytt arbete.

Nu kommer ju förslagen att vinna riksdagens majoritet. De fackliga organisationerna får fortsätta granska effekterna av lagstiftningen och om de kommande förändringarna får någon verkan.

Länkar: Ekot, dn.se, SVT, SvD, Kollega, Arbetet

Fler som skrivit: Sonja Hallsten

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 september, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Skärpta regler för arbetskraftsinvandring.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: