Ryanair stämd i norsk domstol


20130904-232637.jpg
Det norska fackförbundet Parat har hjälpt en av sina medlemmar att stämma sin tidigare arbetsgivare, Ryanair, inför norsk domstol. Den principiellt viktiga frågan är vilket lands arbetsrättsliga lagar som ska gälla. De irländska eller de norska. Alexandra Cocca, som medlemmen heter, var av Ryanair placerad i Moss.

Efter ett överklagande av Parat till högre instans fick man rätt – uppsägningen ska prövas enligt norsk lagstiftning. Nu väntas Ryanair överklaga det ställningstagandet till högsta juridiska instans. Skulle utslaget bli att norsk lag ska gälla för placeringsorten kan det få viss betydelse.

Ryanair tillämpar anställningsvillkor som, enligt Vegard Einan, ger …

Arbetsgivaren har alla rättigheter, men inga plikter. Arbetstagaren har alla plikter, men inga rättigheter. Det är därför vi kallar det för slavkontrakt.

Det ska bli intressant att se vart detta tar vägen.

Länkar: TCO-tidningen, dn.se, Ekot, Östnytt, SvD

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 5 september, 2013, in EU, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ryanair stämd i norsk domstol.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: