Om att trixa med olika anställningsformer


Tidningen Arbetet har granskat hur det ser ut med visstidsanställningar inom olika branscher och fackliga branschavtal. Det är tydligt att det ser väldigt olika ut. Förenklat verkar det vara så att de fackliga medlemmarna inom LO-förbunden har ett starkare skydd i sina kollektivavtal än vad medlemmar inom TCO-förbund har.

I en artikel skrivs att Handels i butiksavtalet, sitt största avtal, sannolikt har det starkaste skyddet för medlemmar med tidsbegränsade anställningar. Enligt avtalet ska man få fast jobb efter ett års anställning. I ”Teknikavtalet – IF Metall” (som är det största) är det tillåtet att visstidsanställa om det gäller minst en månad och det får fortgå i högst 12 månader (inom en 36-månadersperiod).

TCO har ju skickat en anmälan till EU-kommissionen gällande att Sverige inte korrekt har implementerat EU:s visstidsdirektiv. Det har lett till att kommissionen har skickat en formell skrivelse till den svenska regeringen. Den borgerliga regeringen menar dock att man inte gjort något ont och att Sverige inte bryter mot någon EU-lagstiftning.

TCO har inte nöjt sig med detta. Man har genomfört flera undersökningar vars resultat man tillställt kommissionen. TCO menar att undersökningarnas resultat visar att Sverige inte uppfyller gällande EU-lagstiftning. I de dokument man skickat till Bryssel så berättar man om den kvinna som jobbat i över åtta år på ett behandlingshem. Under dessa åtta år har hon haft totalt 225 anställningar som vikarie, visstidare och timanställd.

Efter att ha gått till sin fackliga organisation ST så gick det ut ett meddelande från arbetsgivaren om att man skulle sluta anlita kvinnan. ST:s förbundsjurist, Veera Littmarck, som hjälpte kvinnan att sammanställa alla sina 225 anställningar inför överläggningarna med arbetsgivaren säger att …

Fallet är ett typiskt exempel på missbruk av visstidstidsanställningar och en fruktansvärt dålig personalpolitik.

Bollen ligger nu hos EU-kommissionen som avgör om man kommer att anmäla Sverige till EU-domstolen.

Länkar: Arbetet, Arbetet, Arbetet, Publikt

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 september, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om att trixa med olika anställningsformer.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: