Sänkt skatt för pensionärerna


Hallelujah – sänkt skatt!

Under måndagen presenterade regeringen en skattesänkning för pensionärerna till en kostnad om 2,5 miljarder kronor. Det är drygt 1 miljard mer än vad man talat om inför budgetförhandlingarna.

Denna merkostnad anses av flera politiska analyser som en gåva och eftergift till KD. Alla partier ingående i regeringen måste få en godbit att presentera för sympatisörer och väljare.

Den sänkta skatten innebär att pensionärer som lever på garantipension kommer att få omkring en hundring mer att leva för varje månad. Däremot kommer ju övriga pensionärer få lägre tillgänglig inkomst nästa år – trots sänkt skatt. Det berör ju på att pensionsbromsen slår till ordentligt 2014. Med tanke på att pensionärerna plikttroget går till valurnorna är det väl inget att förvåna sig över att regeringen tog i när det gäller sänkt skatt.

Det är klart att pensionärernas organisationer har tagit denna nyhet med ro. Fortfarande kommer en stor andel av pensionärerna få sänkt disponibel inkomst 2014. Det är som Joel Dahlberg siar om i en analys:

Problemen med bromsen blir man alltså inte av med på grund av det här. Osäkerheten vad gäller efterföljande år är stor. Prognosen om höjd pension 2015 kommer med stor sannolikhet att hålla men att lova höjd pension även 2016 är för tidigt.

Och vad gäller glappet mellan skatt på förvärvsinkomst och skatt på pension återstår enligt regeringen fortfarande omkring 10 miljarder kronor i skattelättnader. Alliansen får nog springa hela valrörelsen med pensionsfrågan bitande i baken.

Det kommer säkert att bli konkurrens om pensionärernas röster nästa år!

Länkar: dn.se, SvD, SVT, SvD, dn.se, di.se, Ekot, dagens arena, SvD, di.se, SvD, Ekot, Aftonbladet debatt, SVT, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Jimmy Jansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 3 september, 2013, in Pension, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Vad hade S kunnat utlova?
  +200
  +300
  +400
  +500
  +600
  +700?

 2. Svårt att se S som ett parti som sänker skatter…. historien talar sitt tydliga språk, det finns en historik bakom att vi har ett av världens högsta skatteuttag

%d bloggare gillar detta: