Om en irriterande borgerlig populism


PM Nilsson har skrivit ett insiktsfullt inlägg om arbetslöshetsförsäkringen. Han verkar förstå betydelsen av en generös arbetslöshetsförsäkring.

Inom den svenska fackföreningsrörelsen utvecklades begreppet om en solidarisk lönepolitik. Den innebar att människor med likvärdiga arbeten skulle ha en likvärdig lön – oavsett betalningsförmåga i det enskilda företaget. Denna lönepolitik skulle innebära att vissa företag skulle slås ut medans företag i tillväxtbranscher skulle gynnas och kunna växa fortare än annars. De gynnas av att lönerna kan hållas tillbaka under en period vilket kan generera snabbare tillväxt.

Lönepolitiken kombineras med en från fackföreningsrörelsen positiv syn på teknisk utveckling och konjunkturomvandling. Den solidariska lönepolitiken understödjer en ordnad konjunkturomvandling. Kopplat till detta fanns en gång i tiden en aktiv arbetsmarknadspolitik och en generösare arbetslöshetsförsäkring än idag.

Denna positiva syn på teknisk utveckling och konjunkturomvandling underlättades av en generösare arbetslöshetsförsäkring och en aktivare arbetsmarknadsförsäkring. Det behövde inte innebära en privatekonomisk katastrof att bli arbetslös. Genom att snabbt skola om arbetslösa till andra arbeten i framväxande branscher kunde perioden som arbetslös minimeras. PM Nilsson sammanfattar detta på ett tydligt sätt när han skriver att …

 Eftersom individen inte behöver ta den omedelbara smällen för kapitalismens kreativa förstörelse finns det en acceptans och till och med stöd för frihandel, ny teknik, arbetskraftsinvandring och utlandsetableringar. En snabb omvandling i ekonomin gör landet rikare men är ofta en tillfällig katastrof för den enskilde som blir av med jobbet. A-kassan växlar trygghet mot förnyelse på ett genialt sätt.

PM Nilsson hyser förhoppning om att Moderaterna ska komma till insikt om betydelsen av en generösare arbetslöshetsförsäkring. Det är möjligt att detta insikt kan komma det partiet till dels någon gång i en okänd framtid. Men då lär nog PM Nilsson få jobba på ordentligt.

Länkar: di.se, dagens arena

Fler som skrivit: Mats Essemyr

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 3 september, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om en irriterande borgerlig populism.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: