IF Metall öppnar Kompetensbank


kompetensbanken

Igår meddelade IF Metall för världen att man kommer att starta en kompetensbank öppen för alla medlemmar. I Kompentensbanken ska de fackliga medlemmarna kunna kunna skapa ett cv och lägga upp sina meriter. Verktyget kan användas för att söka nya jobb och se över sina kompetenser. I Kompentensbanken ska arbetsgivarna kunna söka bland metallarbetare med rätt kompetens och lägga upp anställningsannonser.

Jag ser verkligen fram emot denna nya medlemsservice. Detta ger alla medlemmar som är ute efter ett arbete möjlighet att få kontakt med arbetsgivare. Verktyget ger arbetsgivare en mer träffsäker metod att få kontakt med personer med den kompetens som de behöver.

Kompetensbanken kommer att vara en medlemsförmån som gör det mer värt att vara medlem i den fackliga organisationen. Huruvida det bidrar till att underminera den statliga Arbetsförmedlingen låter jag vara osagt. Jag ser verktyget snarare som ett starkt komplement till deras insatser.

Den 1 september öppnas Kompetensbanken för IF Metalls medlemmar!

Länkar: SVT, di.se, SvD, dn.se, ka.se, Publikt, Arbetet, Arbetet, da.se, da.se

Industribloggare: Leine Johansson, Leine Johansson, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 augusti, 2013, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Mikael Metzler

  På vilket sätt skiljer sig denna kompetens bank från den ordinarie platsbanken på Af ?

  • Göran Johansson

   Kompetensbanken är öppen för alla medlemmar – arbetslösa som icke arbetslösa. Samtidigt är det begränsat till arbetsplatser enbart inom IF Metalls verksamhetsområden.

   Medlemmarna kan löpande registrera sitt CV. Kompetenser är sökbara för arbetsgivare. Etc

 2. Mikael Metzler

  Det är exakt vad du kan göra i Platsbanken, Förutom att de behöver vara medlemmar i Metall. Själva ideén med Platsbanken är just att de som är arbetssökande ska vara sökbara för arbetsgivare. Arbetssökande kan idag redan lägga upp, registrera och uppdatera sin Cv. Frågan är då…vari ligger det nya ??

  • Göran Johansson

   Det finns funktioner för att stödja våra medlemmars behov av kompetensutveckling. Att löpande registrera förvärvad kunskap och kompetens etc. För arbetsgivarna innebär Kompetensbanken en träffsäkrare metod att ny personer som är intresserade av arbete.

 3. Mikael Metzler

  Men, Göran, det finns också i platsbanken idag. Det stora problemet idag är att arbetsgivarna inte orkar inte vill söka i platsbanken. Det här är ett välkänt faktum, och det är att arbetsgivarna inte är aktiva trots att plattformen finns, oavsett om det är platsbank eller kompetensbank. Det är därför det är lukrativt för företag att agera mellanhand mellan arbetssökande och aföretag idag. Faktum är att idén om en kompetens bank bara har en nyhet, den är till bara för vissa, nämligen Metalls medlemmar. Det i sig är ok. men gö rinte sken av att kompetensbanken innehåller ngt nytt för det gör det inte.

%d bloggare gillar detta: