Stefan Löfven i Vasaparken


Socialdemokratins största motståndare är hopplösheten!

Under söndagen talade socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven i Vasaparken i Stockholm. Jag var inte på plats utan såg talet i efterhand via SVT:s försorg. Det både syns och känns att Stefan drivs framåt av gott självförtroende och en ärligt känd vilja att tillsätta en annan regering efter det val som sker nästa höst.

Talets första del ägnades åt att diskutera händelserna i Syrien och Egypten. Han markerade socialdemokraternas uppfattning att den syriske ledaren Bashar al-Assad (diktator, förtryckare, mördare) måste avgå.

Den resterande delen av talet ägnades den svenska politiken och de prioriteringar som det socialdemokratiska partiet har. Det handlar om skolan och om arbetslösheten. Partiet kommer att motsätta sig genomförandet av ett femte jobbskatteavdrag. Stefan Löfven står fast vid löftet att inkomstskatten inte kommer att höjas om en (S)-märkt regering kan tillträda nästa höst. Däremot vill han att effekten av avdragen ska minskas över en viss inkomstnivå.

I övrigt lämnade Stefan två tydliga besked i talet. Socialdemokraterna kommer att verka i pensionsgruppen för att PPM-systemet ska avvecklas. Vidare vill partiet införa ett system för att minska överetableringen av friskolor samt att Skolinspektionen ska få större möjligheter att granska skolföretagens ekonomi.

Talet präglades av att politik innebär möjligheter och att verkligheten går att förändra till det bättre. Han sade i talet att Socialdemokraternas största motståndare inte är Moderaterna, ej heller Centerpartiet – det är hopplösheten som är vår största motståndare.

Talets avslutning handlar just om detta (se det nedan). Det gäller för partiet att mobilisera människors vilja och förhoppningar till förändring. Det gäller att visa dem att partiet vill förbättring och förändring.

Länkar: Aftonbladet ledare, Ekot, SvD, dn.se, SVT, dn.se, Ekot, SvD, SVT, Ekot, Aftonbladet debatt, SvD, Aftonbladet debatt, SvD, di.se, dn.se, SvD, SvD

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Roger Jönsson, Ola Möller, Roger Jönsson, Ulf Bjereld, Peter Högberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 augusti, 2013, i Politiska funderingar, Socialdemokrati och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Stefan Löfven i Vasaparken.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: