Sverige investerar inte för framtiden


Magdalena Andersson presenterar i ett debattinlägg inriktningen i den kommande socialdemokratiska budgetmotionen. Prioriteringarna är kända sedan vårens partikongress. Sverige ska 2020 ha den lägsta arbetslösheten bland EU-länderna. För att nå det målet vill partiet satsa på en annan inriktning på arbetsmarknadspolitiken än vad den borgerliga regeringen har gjort. I debattinläggets slutkläm anger hon var skiljelinjerna kommer att stå i det kommande valet. Hon säger att …

Riksdagsvalet i september 2014 kommer att stå mellan två tydliga alternativ för Sverige. Regeringen kommer att säga att det mest angelägna är att låna till ytterligare skattesänkningar. Vi socialdemokrater vill lösa framtidsutmaningarna och anser i stället att det är viktigare att investera i fler jobb för Sverige, jobb och utbildning för våra unga och en bättre skola för våra barn. Där går den tydliga skiljelinjen i svensk politik.

Oscar Ernerot och Tobias Gerdås klär av den borgerliga retoriken för skattesänkningar i ett inlägg. De menar att debatten om skatterna inte förs ur ett ideologiskt perspektiv. De menar att Andes Borg och fredrik Reinfeldt argumenterar för skattesänkningar ur ett ”jobbperspektiv”. Problemet är nu bara det att effekten på arbetstillfällena synes vara försumbara. De säger att …

Man kan tycka vad man vill om de sänkta skatterna. Ur ett högerperspektiv bör sänkta skatter välkomnas då de relativt sett minskar det offentligas åtaganden och ambitioner. Ur ett vänsterperspektiv bör sänkta skatter med samma logik beklagas då de minskar möjligheterna till offentlig konsumtion och investeringar.

Den borgerliga regeringen kommer att få majoritet i riksdagen för att genomföra ett femte jobbskatteavdrag. Det kommer att bidra till att urholka de offentliga finanserna. Då det knappast kommer att minska arbetslösheten kommer reformen inte vara värt priset. De bekymrar knappast den borgerliga regeringen. Deras prioritet är att vinna nästa års val. Om de misslyckas med det kommer en kommande regering att stå där med fullbordat faktum. Har Konjunkturinstitutet rätt kommer nämligen de offentliga finanserna inom ett par år vara mer ansträngda än idag.

Det gäller att en kommande regering är förberedd för det. Det innebär samtidigt vissa utmaningar när man ska presentera valprogram och vilka reformer man vill genomföra.

Länkar: SvD, SvD, di.se, SvD, dn.se, dn.se, SvD, di.se, dn.se

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Ola Möller

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 augusti, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Sverige investerar inte för framtiden.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: