Striden om pensionärerna


Slut skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare

I en intervju i Dagens Nyheter anmäler Magdalena Andersson att Socialdemokraterna kommer att driva frågan om att sluta skatteklyftan mellan förvärvsarbetande och pensionärer. Magdalena menar att det är orimligt att öka klyftan mellan de arbetande och pensionärerna. Hon säger att …

Valet om ett år kommer att stå mellan om man ska vidga eller sluta skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. Det kommer för pensionärskollektivet att vara en väldigt tydlig konfliktlinje.

Jag har inget emot att socialdemokraterna bedriver en sådan politik som innebär att pensionärer och löntagare har i grunden samma skatt. Det finns ingen större rimlighet i att pensionärer ska betala högre skatter enbart av den grunden att de inte längre förvärvsarbetar. På samma sätt ser jag ingen rimlighet i att sjuka och arbetslösa ska betala betydligt högre skatt än de arbetande.

Men det är klart att det blir en dyr reform i det fall ett femte jobbskatteavdrag införs. Magdalena är också nogsam med att påpeka att sänkt skatt för pensionärer måste finansieras i den takt som är möjlig och att det inte sker med ett alexanderhugg.

Det innebär, enligt mig, att socialdemokratin behöver nyansera sin ställning i frågan om skatter. Det är möjligt att ekonomiskt tillväxt kan innebära att man klarar vissa reformer. Men Konjunkturinstitutets prognoser tyder ju på att stramare ekonomiska tider väntar. Det behövs en översyn över hur framtida nödvändiga reformer ska kunna finansieras.

Länkar: dn.se, dn.se, di.se, dn.se, SvD, di.se

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 augusti, 2013, in Pension, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Striden om pensionärerna.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: