Slopa tanken på ett femte jobbskatteavdrag


Fem fackliga förbundsordföranden (inom samarbetet 6F – Fackförbund i samverkan) argumenterar på Aftonbladet debatt för att inte införa ett femte jobbskatteavdrag. De menar att en sådan reform inte kommer att minska arbetslösheten. I stället borde man genomföra större satsningar på att bygga och underhålla den svenska infrastrukturen. De vill även se satsningar på ett ökat bostadsbyggande. De vill även att taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs. De avslutar sitt inlägg med att påpeka att …

Genom att bland annat använda pengarna från ett femte jobbskatteavdrag och i stället investera i Sverige skulle många av de familjer som idag lever på marginalen få det bättre. Effekten av investeringar och utgiftsökningar är generellt sett större än vid skattesänkningar. Investeringar ökar aktiviteten i ekonomin och leder till ökad sysselsättning.

Vi ser på höstens budget, precis som på nästa års riksdagsval, som ett val mellan å en sidan en aktiv investeringspolitik för fler jobb och å andra sidan en passiv skattesänkarpolitik som dränerar välfärd och infrastruktur. Det är helt enkelt dags att slopa tanken på ett femte jobbskatteavdrag.

Ekot rapporterar kort om hur socialdemokratiska företrädare önskar se en reviderad syn på hur partiet ska förhålla sig till det femte jobbskatteavdraget. Dagens Industri har talat med Fredrik Olovsson som försvarar partiledningens ståndpunkt i frågan. Men jag tror dock att partiledningen kommer att behöva fundera kring skattefrågan inför valrörelsen.

Samtidigt med detta har tidningen Aftonbladet tagit ställning. De bedriver en kampanj emot Moderaternas femte jobbskatteavdrag. Kring 50.000 personer har skivit under tidningens upprop om att hellre satsa på skolan än att sänka skatterna ytterligare.

Länkar: Aftonbladet debatt, Ekot, di.se, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Martin Moberg, Markus Mattila

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 augusti, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Slopa tanken på ett femte jobbskatteavdrag.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: