En (S)-märkt diskussion om jobbskatteavdrag


Dagens Industri har talat med några tyngre kommunala företrädare för Socialdemokraterna. Gemensamt för de uttalanden som tidningen fått är att de anser att partiet ska ta strid emot ett femte jobbskatteavdrag. Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, säger att …

När det gäller det femte jobbskatteavdraget så tycker jag personligen att man skulle kunna sticka ut hakan och ta en konflikt i den frågan.

Han säger även att Fredrik Reinfeldt spelar ett högt taktiskt spel gentemot socialdemokraterna i denna fråga. Det är inte lätt att sälja in skattehöjningar i en valrörelse.

Niklas Karlsson (S), kommunalråd i Landskrona, vill att man ska riva upp det femte jobbskatteavdraget i händelse av en valseger. Flera kommunpolitiker pratar om att med urholkade statliga finanser kommer kommunerna att tvingas höja skatterna. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens i Malmö ordförande, menar att …

Jag är rädd att om vi genomför ett femte jobbskatteavdrag så kommer vi att få se ännu fler kommuner och landsting som behöver höja skatten.

Elvy Söderström,  kommunalråd i Örnsköldsvik och ledamot av partiets VU, vill att man ska ”skruva” på fördelningsprofilen på ett jobbskatteavdrag.

Jag vet inte hur utbredda dessa åsikter är i partiet. Men jag delar åsikten att vi måste våga diskutera skattepolitiken. Det ser illa ut att i ord i Sveriges Riksdag motsätta sig ett femte jobbskatteavdrag för att sedan acceptera detsamma i den efterkommande valdebatten. Även om vi kanske inte ska höja skatter för ”vanligt folk” måste vi kunna diskutera hur våra reformer ska finansieras. Då är skattepolitiken ett sådant verktyg.

I artikeln framfördes förhoppningen att Stefan Löfven i sitt kommande sommartal ska nyansera partiets ståndpunkt i frågan om skatterna. Jag skulle välkomna ett sådant budskap.

Länkar: Aftonbladet, dagens arena

Andra som skrivit: Johan Westerholm, Annika Högberg, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 21 augusti, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. ”Jag är rädd att om vi genomför ett femte jobbskatteavdrag så kommer vi att få se ännu fler kommuner och landsting som behöver höja skatten.”

  Sannigen är väl den att sedan högern kom i makt 2006 så har trenden att kommuner tvingas höja kommunalskatter ökat. Inte minst Borgeliga kommuner har hamnat i den situationen.

  Varför? Jo därför att viljan från högern att sänka slå sönder staten och skatteinkomsterna till staten har ökat markant. Statsskatten där finns Brytpunkter vid högre inkomster som ökar skattepåslaget för högre inkomster, Dessa vill och har Högern ökat brytpunktsnivån på
  sedan 2006
  2006 var brytpunkten 1. 317700 brytpunkt 2. 472300
  2013 426300 resp 604700.
  Högern vill höja detta ännu mer.

  Kort sagt mer och mer läggs på kommunerna och därmed till låginkomsttagarna.
  Det blir kort sagt de sjuka, arbetslösa samt pensionärerna som får betala den högre skatt som kommuner lägger på.
  Medan högre avlönade får fördelaktigare brytpunkter och går mer och mer mot platt skatt.
  Medan som sagt sjuka, arbetslösa, pensionärer får den verkligt höga skatten.

  Så höjda kommunalskatter beror kort sagt på att Alliansregimen håller på slå sönder staten.

  • Kan bara instämma med dig,det är sjuka,arbetslösa och pensionärerna som får betala allt i slutänden.

 2. Anders Nilsson

  Åter måste frågan ställas: varför kan inte det allmänna klara sig med en intäkt
  som idag är 44% av BNP, i ett rikt land och på en nivå som är hög i vilken jämförelse
  som helst, utom internt; vi uppnådde faktiskt 53% under Feldt.

  • Lars Flemström

   Anders Nilsson

   Om jag har tolkat dig rätt, så var din korta kommentar en fullträff. Ja, varför skulle det allmänna inte kunna klara sig på en så stor intäkt, även om den är mindre än vad den har varit – procentuellt? Man kan faktiskt vara mot det nya jobbskatteavdraget, även om det inte i sig kommer att medföra en totalkastrof för välfärden. Det allmänna får lite mindre pengar att spela med, och måste göra hårdare prioriteringar bland de offentliga utgifterna. Välfärden måste prioriteras ännu mer, samtidigt som diverse kommunala prestigeprojekt måste prioriteras ner och kanske slopas helt. Detta måste dock vägas mot nackdelarna för de enskilda hushållen, om ett redan genomfört skatteavdrag slopas.

 3. Reinfeldt är en taktiker och det femte jobbskatteavdraget inför han, inte för att det skulle ha någon jobbskapande effekt (för det vet han att det inte har) utan för att bakbinda S i valrörelsen.
  Nackdelen för Reinfeldt själv med det här draget är att han får svårt att dra fram ”ansvarskortet” i valrörelsen. Men efter som nu S anser sig ”tvingade” att behålla det efter en ev. valvinst för att inte oroa den välmående medelklassen i Stockholm så kan ju inte heller S hålla upp ”ansvarskortet” och använda det mot Reinfeldt för då drar han fram ”hycklarkortet” och neutraliserar S med det!
  Smart Reinfeldt, mycket smart! Undrar vem som tänkte ut det här? Kan absolut inte vara Kent Persson i alla fall!

  Partiledningen i S gjorde ett misstag här och det var att de gick ut alldeles för tidigt med att lova att de skall behålla det femte jobbskatteavdraget om de vinner.
  De skulle ha avvaktat och haft lite is i magen och känt av hur väljarna egentligen tycker i den här frågan och försökt bygga upp en opinion MOT det femte jobbavdraget genom att ställa det mot satsningar på välfärden!
  Det FINNS nämligen en ganska stor opinion mot det redan här ute och nu är de arga på S istället!
  Nu sitter Reinfeldt och ler förnöjt för det här gynnar ju honom!
  Lite klantigt det här Stefan Löfven, ni borde genomskådat det schackdraget!

%d bloggare gillar detta: