Ju rikare kommun desto större skolklass


Svenska Dagbladet har tagit fram en intressant sammanställning över lärartätheten i de 290 svenska kommunerna. Vad de, förenklat, har funnit är att ju rikare kommun (i form av skattekraft) desto lägre lärartäthet. Det innebär att fattigare kommuner statistiskt har fler lärare (och därmed kanske mindre skolklasser) än rikare.

Artikeln konstaterar enbart förhållandet att det förhåller sig på detta vis. Man har intervjuat ett par personer som hävdar att lärartätheten inte behöver ha betydelse för resultaten i skolan. Men som antyds av flera kan det finnas ett samband där kommuner med rikare invånare har mer högpresterande elever än fattigare kommuner. Bertil Östberg, statssekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund (FP), säger i artikeln att …

Skolans resurser bör vara anpassade till elevernas förutsättningar. Därför är det kanske inte så konstigt att kommuner med hög andel välutbildade föräldrar har lägre personaltäthet. Men det är uppenbart att man gör väldigt olika prioriteringar i kommunerna, och det kan leda till att vi inte får en likvärdig skola.

Det känns som om detta borde vara något att gräva djupare i. Om rikare kommuner inte behöver satsa lika mycket som andel av sin kommunala budget som fattigare kan ju detta vara ytterligare ett argument för att låta staten ta över ansvaret för skolan.

Länkar: SvD, dn.se, SvD, SVT, Ekot, Lärarnas Nyheter, Arbetet, Ekot, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 augusti, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Sambandet mellan att spendera mer paa skolan (klassens storlek) och uppnaadda resultat aer kanske inte saa starkt? Det spelar faktiskt ocksaa STOR roll HUR man spenderar pengarna i skolans vaerld. (Naestan) Ingenstans i vaerlden spenderar man ju saa mycket paa skolan som hos oss. Det vore bra att börja koncentrera sig paa HUR vi spenderar skolpengarna. Extra-miljarderna har ju tidigare flutit igenom systemet utan att ha laemnat spaar.

    Och nu skall politikerna spendera AENNU MER. Tja … vad skall man saega?

  1. Ping: Roadrage S02E05: Den moderata skattesänkningen | Tornevalls Corner

  2. Ping: TILLSAMMANS ÄR OMODERNT, EN MASSA NAV UTAN KUGGAR | KajsaLisasblogg's Blog

%d bloggare gillar detta: