Sänkt skatt! är mantrat för dagen


20130818-111120.jpg

Gabba gabba hey. Sänkt skatt för dig och mig!

Gårdagens politiska ickenyhet blev att statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal meddelade att införandet av ett femte jobbskatteavdrag är högprioriterat. Eftersom det finns parlamentariskt stöd för detta förslag kommer Riksdagen i höst att sänka skatterna inför nästa års viktiga riksdagsval.

Fredrik hoppas väl med detta köttben locka kvar tillräckligt många väljare för att säkerställa en borgerlig valseger. Samtidigt kommer ju Socialdemokraterna i en konstig situation. Som parti kommer Stefan Löfven och alla höga företrädare att argumentera emot införandet av detta jobbskatteavdrag. Sedan, i den kommande valrörelsen, kommer partiet att meddela att några skatter ska det minsann inte höjas.

Det är klart att Fredrik Reinfeldt har visst fog för sitt raljerande över socialdemokratiskt ickebeslutande i denna fråga. Det är uppenbart att borgerligheten har vunnit frågan om inkomstskatterna. Jag inser också att det kommer att vara svårt att motivera höga inkomstskattehöjningar.

Men jag förstår inte partiets hårda motstånd mot att ens diskutera andra skattebaser. Magdalena Andersson har ju meddelat sitt motstånd till att införa fastighetsskatt. Det handlar förmodligen mer om att partiet förlorade den debatten inför valet 2006. Men vad jag förstår är fastighetsskatt i grunden en sund och normalt förekommande form av beskattning.

Ett återinförande av fastighetsskatt innebär ju inte att vi ska kopiera det system som fanns förut i Sverige. Det finns säkert idéer och kunskaper att hämta om hur en sådan skulle kunna se ut.

Jag anser att (S) måste modifiera sin ställning när det gäller skatter. Om vi har reformer som ska genomföras måste ju dessa kunna finansieras. Ett enbart accepterande av de borgerliga skattesänkningarna kommer att försvåra arbetet för socialdemokratin. Vi måste kunna diskutera sätt att finansiera de reformer som vi anser är nödvändiga för genomförandet av ett bättre samhälle.

Länkar: di.se, SVT, ekuriren, SVT, SvD, di.se, dn.se, di.se, SvD, Aftonbladet debatt, dn.se, Ekot, SvDdn.se, Ekot

Fler som skrivit: Helena Ericson, Markus Mattila, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Högberg, Alliansfritt Sverige, Ann-Sofie Wågström

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 augusti, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Leif Andersson

  Jag kan bara hålla med dig om fastighetsskatten. Angående den annalkande katastrofen i form av en krasch på den svenska bostadsmarknaden har Ekofin rekommenderat Sverige följande åtgärder för att motverka effekterna av en sådan: höjd fastighetsskatt, avskaffade ränteavdrag samt krav på amortering. Båda de två första åtgärderna ger ett tillskott till statskassan.

 2. Varför skall jag som sjukpensionär fortsätta att stödja och betala medlemsavgift till ett parti som säger sig vilja utjämna inkomst och skatteklyftorna samtidigt som man accepterar regeringens jobbskatteavdrag?

 3. Hittills har vi gjort så att när jobbskatteavdragen är genomförda har vi inte föreslagit att de ska rivas upp. Hushållen kan lugnt kunna planera sin ekonomi även med en socialdemokratisk politik, säger Magdalena Andersson.

  Dessa hushåll ingår tydligen inte hos arbetslösa och sjuka i Magdalena Anderssons värld.Vi skall tydligen fortsätta att sitta och se på när andra får både inkomsthöjningar och jobbskatteavdrag även under en Socialdemokratisk regering enbart för att inte tappa medelklassens väljare i kommande val!

 4. Lars Flemström

  Det kommer säkert inte att bli några nya jobbskatteavdrag under en socialdemokratisk regering, utan en utjämning av skillnaderna i skatt på arbete, pension och a-kassa.

  • Nä det kommer det förmodligen inte att bli.Men det besked hjälper föga alla oss som tappat väldigt mycket i köpkraft i förhållande till alla de som fått jobbskatteavdrag.Jag kan i.o.f.s. förstå (s) hur man tidigare resonerat kring de 4 andra jobbskatteavdragen.Men nu är det inte så lång tid efter det när regeringen infört det 5.e att någon hinner bygga upp sin ekonomi kring detta…de köper inte jag av (s).Här hade man chansen att sätta ned foten och visa Reinfeldt att nu är det stopp!Detta kommer vi att riva upp om vi kommer i regeringsställning.Det går så bra att sänka och ta ifrån de som befinner sig längst ut i periferin i samhället oavsett vilken regering som har styrt,det har historien dessutom visat sig gång på gång…därför är det märkligt att man inte kan göra det denna gång.Det där med utjämning lär vi nog tyvärr få vänta på några år till ,eftersom det är jobb och utbildning som går före allt annat.Stefan Löfven har lovat 100kr /mån mer till pensionärer,men han har inte nämnt vilka pensionärer det gäller om sjukpensionärerna är inräknade eller om det enbart gäller ålderspensionärer.För tydligt förhåller det sig så att man inte vill stöta sig för mycket med Reinfeldt och medelklassen!

%d bloggare gillar detta: