Om ett vägval för Sverige


20130817-110557.jpg
Magdalena Andersson är publicerad med en hälsning till statsminister Fredrik Reinfeldt inför hanses sommartal idag. Magdalena meddelar att Fredrik idag har chansen att peka ut en annan riktning för nationen Sverige.

Med den borgerliga regeringens politik har Sverige fått ökad arbetslöshet. Ungdomars arbetslöshet minskar inte trots (eller tack vare) regeringens politik och ”kraftfulla” åtgärder. Sverige satsar allt mindre, relativt jämförbara länder, på högre utbildning. Som andel av befolkningen som genomgått högre utbildning ligger Sverige sist bland de nordiska länderna.

Men vi tappar inte enbart mot våra nordiska grannländer. Magdalena menar att om nuvarande utveckling tillåts fortsätta så kommer sådana länder som Slovakien, Irland och Polen att ha en mer välutbildad ung befolkning än Sverige. Magdalena vill förstås sen en helt annan utveckling. Hon säger i sitt debattinlägg att …

I dag kommer Fredrik Reinfeldt återigen att framhålla att vägen framåt heter att låna till ytterligare skattesänkningar. Men mer av samma politik som tidigare kommer att ge mer av samma resultat som tidigare: Arbetslösheten förblir hög. Skolresultaten förblir låga.

Nu står valet mellan att låna till ytterligare skattesänkningar – eller att i stället investera för framtiden i jobb och utbildning. En framtidsinriktad politik för fler jobb och en modern kunskapsskola behövs mer än någonsin. Den genomförs om Fredrik Reinfeldt i dag håller sitt nästsista sommartal som statsminister.

I september 2014 finns en möjlighet att välja en ny politisk väg. Den borgerliga regeringen har nått vägs ände.

Länkar: Aftonbladet debatt, Arbetet, Arbetet, di.se, di.se, SvD, di.se

Fler som skrivit: Badlands Hyena, Martin Moberg, Martin Moberg, Ola Möller

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 augusti, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Leif Andersson

    Tycker att ett uttalande som ”sådana länder som Slovakien, Irland och Polen ” är högst olämpligt och kan tolkas nedlåtande mot andra EU-länder.

  1. Ping: Slott eller koja – skattesänkningar är inte bra för skolan | Parkstugan

%d bloggare gillar detta: