Regeringen äventyrar näringslivets konkurrenskraft


Per hoppas att regeringen förnyar sin politik

Per Eriksson, rektor Lunds universitet, skriver ett bekymrat inlägg om hur allt fler sökande inte får plats på de tillgängliga studieplatserna på svenska universitet och högskolor. Han skriver om hur andra länder, exempelvis Danmark, genomför satsningar på högre utbildning och hur detta gynnar landets internationella konkurrenskraft.

Den svenska regeringen har i motsats valt att dra ned på investeringarna i högre utbildning och att detta därmed innebär ett hot mot det svenska näringslivets framtida konkurrenskraft. Per menar att detta är en ”obegriplig politik”. Per skriver att …

Under min tid som rektor för Blekinge Tekniska Högskola såg jag på nära håll hur en profilerad utbildningssatsning på it-telekom var avgörande för en stor tillväxt inom det lokala näringslivet. Även om man prioriterar internationell toppkompetens inom forskningen så krävs för detta en bred och kvalificerad utbildningsbas.

Regeringen satsade fyra miljarder på forsknings- och innovationspropositionen. Det var bra. Men nu behövs en utbildningssatsning dels för vårt näringslivs internationella konkurrenskraft, dels för vår unga generations framtidstro. En motsvarande satsning på fyra miljarder på den högre utbildningen skulle räcka till mer än 50000 utbildningsplatser.

Det man kan fundera över är om inte detta är följder av den inriktning som den borgerliga regeringen har på framtidens arbetsmarknad. Regeringen verkar ju för att en större andel av arbetsmarknaden ska präglas av icke kvalificerade arbetstillfällen. Regeringen subventionerar de sociala avgifterna, har halverat restaurangmomsen, lämnar RUT-bidrag etc. Det handlar om att skapa en arbetsmarknad med låga löner och arbeten som kräver kort formell kompetens.

Utbildningsministern har sagt att han är öppen för att skapa gymnasieutbildningar där ”skoltrötta” elever kan genomgå korta utbildningar med ett minimum av teoretiskt kunskapsinhämtande. Kristdemokraterna är öppna för att korta de yrkesförberedande utbildningarna på gymnasienivå.

Fram skymtar en borgerlig regerings kunskapssyn som bygger på att satsa på en elit och lämna de övriga därhän.

Jag delar Per Erikssons önskan om större satsningar på högre utbildning. Det behövs satsningar som gör att bredare grupper av studenter får behörighet till högre utbildning. En sådan satsning börjar redan i förskolan och under de första åren i grundskolan.

Vi behöver befria Jan Björklund från att vara ansvarig för den svenska utbildningspolitiken.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 augusti, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: