Om tre terminer på högskolan


Stefan föreslår tre terminer

Socialdemokraterna vill på sikt införa ett system med tre terminer för de som studerar på högskola/universitet. Syftet med en sådan reform är att studenterna snabbare blir färdiga med sina utbildningar samt att de kan erhålla studiestöd även under sommaren.

Som ett första steg vill partiet avsätta medel i statsbudgeten för att lärosätena ska kunna erbjuda sommarkurser för de studenter som vill snabba på sina studier.

Stefan Löfven menar att …

Om du i stället för tre år, kan gå en färdig utbildning på två och ett halvt år, så kommer du ut ett halvår tidigare i jobb, och det är klart att det är bättre för den enskilda, för din livslön, bättre för pensionen, det är bättre för samhället, för vi får fler arbetade timmar i ekonomin då.

Systemet med tre terminer tillämpas i andra länder. Även om det måhända kommer att krävas mer resurser för att fullt ut genomföra förslaget så är det värt att arbeta vidare med förslaget.

Länkar: di.se, Ekot, SvD, SVT, dn.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 augusti, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det gäller att få kompetenta lärare till sommarkurserna. Annars är det bara skit

    • Göran Johansson

      De flesta arbetstagare har ju 40-timmarsvecka och 25 dagars semester. Man kan ju omvandla lärarnas arbetstider så.

%d bloggare gillar detta: