Vinster ska inte vara drivkraften i skolsystemet


En del av JB Educations konkurs

Stefan Löfven och Magdalena Andersson argumenterar i anledning av konkursen förJB Education att kommunerna ska få avgöra etablerandet av friskolor. De menar att riksdagens majoritet hellre prioriterar kortsiktig vinningslystnad framför elevernas behov av långsiktighet.

De säger i sitt debattinlägg att …

Regeringen var i Friskolekommittén inte alls beredd att adressera frågan om att staten och kommunen ska ta ansvar för att hindra överetableringar och konkurser. Fredrik Reinfeldt har valt att ta strid för att behålla företagens rätt till fri etablering och kortsiktig vinst framför elevernas långsiktiga behov av en trygg och högkvalitativ skolgång.

Det är en strid som vi gärna tar.

Idag är det den statliga myndigheten Skolverket som avgör om en friskola får etablera sig i den/de kommuner som det gäller. Skolverket ska enbart bedöma om en ansökan från ett skolföretag uppfyller de kraven från lagstiftarna.

Det gör att kommunerna har svårt att dimensionera sitt behov av skollokaler eftersom man inte vet hur många elever som kommer att finnas i de kommunala skolorna. Som yttersta garant för elevernas utbildning är kommunerna skyldiga att hålla med de lokaler som krävs för att kunna ta emot elever i det läge en friskola upphör med sin verksamhet.

Jag ser inget orimligt i att det är kommunen som ska besluta om strukturen inom den lokala skolverksamheten.

Länkar: DN Debatt, di.se, SvD

Fler som skrivit: Peter Johansson, Ola Möller, Peter Högberg, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 augusti, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: