Kvalificerad yrkesutbildning


2013-08-11 16.52.12Dagens Nyheter rapporterar i söndagens tidning att statsrådet Jan Björklund kommer att tillsätta en utredning om en ny gymnasial industriutbildning. Detta kommer att presenteras under en pressträff som Jan Björklund genomför under måndagen. Anders Ferbe och Åke Svensson kommer att göra Jan sällskap under träffen.

Syftet med utredningen är att ta fram förslag för en för eleverna och arbetsgivare attraktivare utbildning. Tidningen har talat med Ola Asplund, utredningschef för IF Metall, som säger att …

Vi vill gärna se ett närmande mellan de teoretiska och praktiska utbildningarna.

Det är verkligen på tiden att man gör något åt den yrkesförberedande industriutbildningen på gymnasiet. All statistik visar att de sökande till Industriprogrammet har fått allt färre sökande.

En viktig anledning till att elever har valt bort att söka de yrkesförberedande programmen är att de inte längre ger allmän behörighet till högskolan. Det har, inte minst, slagit mot de industriutbildningar som finns på gymnasial nivå.

Det är väl bra att utbildningsministern har kommit till insikt om det. Jag hoppas att utredningen ges ett förhållandevis snabbt uppdrag att presentera sina förslag.

Länkar: Ekot, di.se, SVT, Ekot, SvD, dn.se, Ekot, di.se

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 augusti, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Kvalificerad yrkesutbildning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: