Borgerligt taktiserande


Fredrik ser framåt

Dagens Industri skriver att den borgerliga regeringen planerar att bli mer offensiva. Det handlar om att kunna vinna nästa års val. Därför planerar man för ett antal åtgärder och förslag. Inte helt oväntat finns ett femte (och kanske till och med ett sjätte) jobbskatteavdrag på listan.

Socialdemokraterna har tidigare utfärdat att man inte kommer att höja skatter för ”vanligt folk” om de vinner nästa års val. Som en källa säger till tidningen …

Sossarna kommer vara emot det femte jobbskatteavdraget i höst och sedan tvingas acceptera det eftersom de inte vågar gå emot det i valrörelsen. När regeringen sedan lägger förslag på ytterligare ett jobbskatteavdrag sätter det S i en omöjlig situation.

Till det kommer så kan, enligt artikeln, regeringen komma att föreslå  höjd brytpunkt så att färre skulle behöva betala statlig skatt. I artikeln sägs att Anders Borg indikerat att han står redo att låna till satsningar under valåret.

Dessutom planerar, enligt tidningens källor, Fredrik Reinfeldt för en större regeringsombildning för att ”toppa” laget inför den kommande valrörelsen. Handelsminister Ewa Björling, justitieminister Beatrice Ask, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och migrationsminister Tobias Billström kan få silkessnöret. Eventuellt kan Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé komma in i regeringen.

Socialdemokraterna kommer att behöva fundera över hur man ska agera i skattefrågan. Det synes väl passivt att i ena stunden motsätta sig sänkta skatter för att sedan acceptera dem i valrörelsen. Partiets position i denna fråga kräver litet mer funderande. I annat fall riskerar socialdemokraterna hamna i en situation där man får svårt att finansiera de reformer man vill genomföra på sikt.

Partiet måste börja våga tala om förändringar av det nu gällande skattesystemet. Det är möjligt att vi inte ska höja inkomstskatter särskilt mycket. Men då måste vi hitta andra källor för att kunna finansiera en fungerande offentlig verksamhet. Kanske dags att börja diskutera fastighetsskatt och förmögenhetsskatt igen?

Källor: di.se, SvD, di.se. SVT, Ekot, di.se, SvD, SvD, di.se, Arbetet

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Ola Möller, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Peter Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 9 augusti, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Läste en jäkligt bra kommentar skriven av Mariann Karlsson igår i debattforumet till den här artikeln:
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article17259948.ab

  ”Snart får jag och andra som jobbar ytterligare ett jobbskatteavdrag…men jag vill ju hellre ha fler arbetskamrater!!”

  Har sett flera liknade kommentarer gällande jobbskatteavdrag så kanske fler som haft turen att få behålla jobbet har insett att det finna bättre saker att lägga skattepengarna på än en oändlig mängd med jobbskatteavdrag!?
  I mitt tycke ett argument S skulle kunna använda dels för att bemöta det väntade femte jobbskatteavdraget i Borg budget och dels som argument för att ta bort det vid en ev. valvinst!
  Tror att detta skulle kunna köpas även av den välmående medelklassen i storstäderna som S verkar fokusera på.

  Budgetunderskott för 2013 väntas bli 168 miljarder och för 2014 29 miljarder.

  Allt fler ekonomer säger att jobbskatteavdraget haft liten eller ingen effekt på jobbutbudet.

  De ekonomer som är lite mer FÖR jobbskatteavdraget säger att effekten på jobbutbudet avtar med antalet jobbskatteavdrag.

  Arbetslösheten är nu enligt SCB 9,1% så de förväntade effekterna av jobbskatteavdraget får man nog säga har uteblivit.

  Går Reinfeldt till val på ett femte jobbskatteavdrag blir det nog svårt att dra fram ”ansvarskortet” istället finns nog risken (chansen) att många kommer att undra om han mist förståndet helt och hållet!

 2. Tips till partiledningen i S att driva inför valrörelsen nästa år (som alternativ till den infernaliska trianguleringen gentemot (M)allinasen):

  Ta bort jobbskatteavdragen helt och hållet! Inför en generell skattesänkning (i nivå med de fyra jobbskatteavdrag som är införda) för ALLA inkomster upp till 40 000:- Så kan vi slippa skillnaderna mellan de som har jobb, de blivit av med jobbet (arbetslösa), de som drabbats av sjukdom och de som har jobbat (pensionärer)!
  På det sättet slipper vi också lite av det här att dela in människor i grupper
  och dessutom kommer det att förenkla skattesystemet en del!
  Tror inte att det vore svårt att sälja in till det svenska folket!

 3. Anders Nilsson

  Fastighetsskatten kommer att variera kraftigt över landet om den utgör någon
  procent av taxeringsvärdet. Att det blir så hänger samman med den destruktiva
  hyresregleringen som (s) fortfarande efter 50 år inte vill avskaffa. Se Modighs
  debattartikel. Gammal fastighetsskatt åter och alla stockholmsväljare i villaförorterna
  väljer bort (s). Liksom i alla expansiva delar av landet. Vem vill ha 20 000 kr per år
  i ny skatt? Ska vi återuppliva Lönnquists lösning: ni får låna till räntorna!

%d bloggare gillar detta: