Om Ulf Kristersson får bestämma


… så kommer han att förhindra människor från att ta ut tjänstepension från 55 års ålder. Han anser nämligen att fack och arbetsgivare skickar ut fel signaler i ett läge då politikerna vill höja pensionsåldern.

Han säger sig respektera parternas på arbetsmarknaden fria rätt att teckna avtal men

Vi kan säga att ni har era avtal och det har vi respekt för, men vi har skattelagstiftningen och det ska ni ha respekt för.

Jag vet inte hur vanligt det är att någon tar ut tjänstepension redan vid 55 års ålder. Jag kan misstänka att, om det sker, det är vanligare i grupper med högre än genomsnittliga inkomster. Jag vet att personer inom LO:s områden tar ut sin tjänstepension före 65 års ålder. Det sker samtidigt med att man tar ut den offentliga pensionen. Det handlar då vanligtvis om människor som väljer att kliva av yrkeslivet eftersom de känner att de inte längre orkar.

Jag ser behov av att förändra tjänstepensionen för LO:s medlemsgrupper. Det handlar om när arbetsgivarna börjar betala premie till tjänstepensionen. Idag sker det när en anställd är 25 år. Idag har LO:s medlemsgrupper och tjänstemännens i stort sett likadana bestämmelser för sina tjänstepensioner. Medan LO:s medlemsgrupper i allmänhet påbörjar sitt arbetsliv efter gymnasietiden så är det vanligare bland tjänstemän att börja arbeta efter högskola/universitet.

Med denna konstruktion förlorar LO-grupperna pensionsintjänande i början av sitt arbetsliv och i slutet (eftersom det är vanligare att man inte orkar arbeta till 65 års ålder). LO-förbunden kommer att behöva se över pensionsbestämmelserna för sina medlemmar. IF Metall har, som exempel, efter årets avtalsförhandlingar fått in bestämmelser om delpension.

Arbetsmarknadens parter behöver inga direktiv från staten i denna fråga. Vad de behöver är frihet att utforma bestämmelser som passar bättre för den verklighet som råder inom olika branscher.

Länkar: dn.se, Ekot, di.se, SvD, di.se, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 augusti, 2013, i Fackliga frågor, Pension och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om Ulf Kristersson får bestämma.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: