Om vinster i välfärden


20130804-201855.jpg
Thomas af Bjur (FP), Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Sörmland, fortsätter att sticka ut hakan i frågan om kommande regeringsbildning. Thomas har vid ett antal tillfällen argumenterat för möjligheten att de tre partier som idag bildar majoritetsstyre i Sörmlands läns landsting även skulle kunna bilda regering efter nästa års allmänna val.

I ett aktuellt debattinlägg argumenterar Thomas för att de tre partierna borde kunna finna en överenskommelse kring vinster i välfärden. Han säger, bland annat, att …

När Vänsterpartiet basunerar ut sin vilja att förbjuda vinster i välfärden öppnar det en historisk möjlighet för Folkpartiet och Jan Björklund att ta initiativ till en blocköverskridande överenskommelse. En överenskommelse som säkerställer att multinationella riskkapitalister inte tillåts smita undan sitt ekonomiska och moraliska ansvar genom tveksamma skattekonstruktioner. Men en överenskommelse som inte slår undan benen för de närmare 10 100 privata företag med färre än 20 anställda som idag bedriver en god vård och omsorg runt om i vårt land.

Jag delar väl inte alla hans synpunkter i frågan. Men principiellt är jag för en blocköverskridande överenskommelse i denna fråga. Jag tror att en majoritet av befolkningen ogillar att vissa riskkapitalbolag har kunnat föra ut vinstmedel (som kommer från de skatter som vi alla betalar) till diverse lågskatteparadis. Thomas har även en poäng i att även offentligt drivna verksamheter misslyckats med ett värdigt omhändertagande.

Jag är inte främmande för att en blocköverskridande regering skulle kunna bildas efter nästa års val. Varför inte en regering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet?

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 5 augusti, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

  1. Fortsatt högerpolitik med andra ord.

  2. Bildar Stefan Löfven regering tillsammans med något borgerligt parti så har han slagit sista spiken i kistan för (s)!

  3. Ett klarsynt inlägg.

  4. Leif Andersson

    Precis den regeringskonstellation jag förordar och då finns även möjlgheten att man kan bilda en majoritetsregering vilket kan bli svårt annars. Sen är det en annan sak att många dåliga saker som ROT och RUT blir kvar men så verkar det ju bli även med en regering bara innehållande S och MP.

  5. Ett socialistiskt parti gör nog bäst i att hålla sig på rätt sida,annars kan de hälsa hem!

%d bloggare gillar detta: