Föredrar mammor vinter och kyla?


20130804-205637.jpg
Under söndagen fick en artikel från TT ganska stor spridning bland riks- som lokalpress. Det visar sig tydligen, enligt statistik från Försäkringskassan, att pappor hellre är föräldralediga på sommaren. Statistiken visar att i augusti står papporna för en tredjedel av uttagen av föräldradagar, i december 20 procent.

Jag har själv noterat att det verkar vara vanligare att pappor passar på att förlänga semesterperioden med att vara litet ”pappaledig” också. Det är väl litet grann som Ranjit Singh från Tumba säger till Ekot. Det är …

… roligare att vara ledig på sommaren och inte på vintern. Det kan jag säga. Man har lite tid med barnen, man kan leka med dem, gå ut på stranden och äta ute. Det är ett riktigt bra liv tycker jag.

Det blir inte som på riktigt tydligen.

SVT har pratat med pappaforskaren Roger Klinth. Han menar att kvinnor fortfarande har det huvudsakliga ansvaret för barnen i många familjer och att det framförallt är män som kan styra när de ska vara föräldralediga. Han säger vidare att …

Pappan är mer en bonusfigur som kommer in när det passar honom. Det speglar ett djupare mönster om vem som kan välja och vem som får ta det som blir över.

Med andra ord så är Försäkringskassans uppgifter ett ytterligare tecken på att det är långt kvar till ett mer jämställt uttag av föräldraledighetsdagar. När det sker kommer kanske även papporna att vara hemma med sitt/sina barn när mörker och elände råder utanför hemmets trygga vrå?

Länkar: Ekot, ekuriren, di.se, vlt, SvD, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 augusti, 2013, i Jämställdhet och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. – Pappan är mer en bonusfigur som kommer in när det passar HENNE. Det speglar ett djupare mönster om vem som kan välja och vem som får ta det som blir över.

    Det är en icke feministisk tolkning av mig.

%d bloggare gillar detta: