Mindre av berg- och dalbana


20130801-191922.jpg
Ekot rapporterar att, den så kallade, pensionsgruppen snabbt ska utreda upp- och nedgångarna av inkomst- och tilläggspensionerna. I det svenska pensionssystemet har det byggts in en ”broms” som sänker värdet av utbetalda (och intjänade pensionsrättigheter) när pensionssystem går med ”underskott”.

De senaste årens lågkonjunkturer och allt högre genomsnittsålder har bidragit till stora upp- och nedgångar av de utbetalda pensionerna. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger att …

Att pensionerna skulle utvecklas i enlighet med ekonomin, det var ju hela idén – att de inte skulle öka mer än vad ekonomin tillåter. Men att upp- och nedgångarna, både i ekonomin, men framför allt i pensionssystemet, skulle bli såhär stora, det tror jag inte att någon kunde förutse faktiskt.

Det är säkert sant att det är så. Det fanns ju förr en, har det visat sig, allt för stor optimism om att värdet på aktier skulle stiga under nästan oändlig tid. Verkligheten har ju visat att de beräkningar och förhoppningar man hade om det nya pensionssystemet något kommit på skam.

Vi har idag ett stabilt och säkert pensionssystemet. Men det betalas av dagens och kommande pensionärer genom att värdet på pensionerna har fått skrivas ned i flera omgångar. Detta skapar förstås oro och bristande förtroende på systemet.

Det är väl kanske inte att förvåna sig över att de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen vill få bort frågan från valrörelsen nästa år. Samtidigt är det väl bra att man försöker hitta en klok lösning på denna fråga. Det är ju inte att begära för mycket att slippa drabbas av att värdet av utbetalda pensioner åker berg- och dalbana över varje årsskifte.

Länkar: Ekot, Ekot

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 augusti, 2013, in Pension and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Mindre av berg- och dalbana.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: