Ökad kontroll av de arbetslösas aktiviteter


Skriver aktivitetsrapporter?

Det skrivs i media idag att det sker en ganska stor förändring av arbetslöshetsförsäkringen den 1 september. Den innebär att de arbetslösa varje månad ska redovisa för Arbetsförmedlingen hur de försökt få arbete. De som inte lämnar en sådan redovisning kommer att rapporteras till berörd a-kassa av Arbetsförmedlingen.

Den arbetslöses a-kassa ska utreda varför en redovisning inte lämnats till Arbetsförmedlingen och utdöma straff i enlighet med lagens bestämmelser. Med de nya reglerna beräknas antalet ärenden hos a-kassorna öka med uppemot 160.000 stycken om året. Katarina Mattsson, försäkringschef på a-kassorna samorganisation, säger att …

Det här är en stor förändring ska vi veta. Och a-kassorna har anställt väldigt mycket ny personal för att försöka klara av det här nya uppdraget, som vi fått av regeringen. Min bedömning är att a-kassorna anställt åtminstone 150 nya handläggare.

Riksdagsmajoriteten menar väl att denna förändring ska vara ett stöd för den arbetslöse och dess handläggare på Arbetsförmedlingen för att snabbare komma i arbete. Samtidigt införs ett sanktionssystem som innebär en stegvis upptrappning för felande arbetslösa.

Reformen visar också på den syn som lagstiftarna verkar ha om de arbetslösa. Det handlar om att se på dem med misstänksamhet och att inte lita på att de faktiskt vill ha ett arbete. De kommer inte att söka arbete om man inte viftar litet med piskan ovanför deras huvuden.

Reformen innebär vidare att arbetslöshetskassorna får mer att göra. De ska utreda varför inte redovisningar lämnats in och de ska utdöma den sanktion som lagen ålägger dem. Man tydliggör vidare att Arbetsförmedlingens roll inte är att förmedla arbeten för arbetslösa – man ska snarare bevaka att de arbetslösa gör som de är ålagda.

Länkar: Ekot, SVT, di.se

Andra som skrivit: Ola Möller, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 juli, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 13 kommentarer.

 1. Reformen liknar mycket det Hitler gjorde mot Judarna. Man sätter en stjärna på arbetslösas bröst för att de ska ha full koll var de är när den slutliga lösningen ska genomföras.
  Den sllutliga lösningen kanske i detta fall bloir privatisering av fängelser där man sedan lätt kan haffa arbetslösa för att därefter sätta dem i arbete inte för att den fängslade ska få nån lön utan för att fängelset ska tjäna på att hyra ut dem.
  Nästa steg blir därmed att för en del av vinsten lobba för ännu hårdare tag mot samhällets utanförskap så fler kan haffas.

  Detta pågår redan i USA där man på 40 år fängslat 45 miljoner Amerikaner.
  Läs: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/stora-pengar-i-usas-fangelseindustri_7782012.svd

  • Göran Johansson

   Bert!
   Nu tar du väl i litet väl mycket. Jag inbillar mig verkligen inte att regeringens slutmål är det du tror.

 2. Man kan förvisso tycka att det ibland bedrivs häxjakt på arbetslösa, men en viss grad av kontroll kan man ju ändå tycka är rimlig. Har man sökt många jobb och inte får ett endaste napp, så är det uppenbarligen en strategi som inte håller. Som det är nu är det ju ingen koll alls på hur folk beter sig när de söker jobb.

  Sen att de flesta av de utannonserade jobben sätter upp på tok för höga krav i förhållande till den tillgängliga arbetskraften är ju en annan femma.

 3. Kent Karlsson

  Respelion.

  Hur menar du att en kontroll av hur den arbetssökande beter sig under intervju skulle gå till? Skall en handläggare från AF följa med på intervjuerna?

  Det ÄR en hård kontroll redan som det är. Söker du inte anvisade jobb eller är inaktiv blir du redan idag avstängd från a-kassan!
  Jag är själv arbetslös för fjärde gången sedan 2009 så jag vet mycket väl hur AF fungerar idag med det regelverk regeringen gett dem att arbeta efter!

  Om man som jag har lite idéer som inkludera 2 kortare utbildningar för att komplettera/höja min kompetens inom mitt yrke blir man nekad detta då det med nuvarande regler inte kan komma ifråga innan man varit arbetslös minst 1 år och därmed tagit steget in i gruppen långtidsarbetslösa!
  En vansinnig regel bland flera som nuvarande regering skapat! Undra på att långtidsarbetslösheten mer än fördubblats på några få år nu!

 4. Det är så jävla sjukt så det förslår!Frågan är bara om det blir bättre med Stefan Löfven och den regering som han kommer att företräda?Sjuka,arbetslösa skall hela tiden misstänkliggöras och bestraffas samtidigt som riksdags män och regeringsföreträdare gör som de själva vill med skattebetalarnas pengar.Förstår inte heller hur fan (s) kunnat skriva på om att man nu även skall tvinga ut de människor som står längst ut i periferin i samhället dvs.människor som tvingas leva på försörjningsstöd.Jag är själv sosse och betalande medlem,men blir bara mer och mer tveksam om framtiden!

 5. Kontroll och kontroll?I vinter gick min son och utbildade sig för lastbilskörkort.Mitt under pågående utbildning fick han besked av AF att han skulle söka ett antal jobb som lastbilsschafför 60-70 mil därifrån den ort han gick utbildningen,då måste man fråga sig vart i helvete är detta land på på väg?

 6. Kent Karlsson

  Lars.
  AF kan tvinga oss arbetslösa att söka jobb så långt bort så att det innebär en pendlingstid på upp till 2 tim. dit och 2 tim. hem vilket då skulle innebära en ”arbetstid på 12 tim. När man skall hinna/orka umgås med familj, äta och sova vet jag inte!

 7. Jo visst,men nog fan måste man väl kunna begära att man först och främst få gå färdigt sin utbildning innan de är och rycker och sliter i en?

 8. Kent Karlsson

  Lars.
  Självklar måste man får göra det hur skall man annars hävda sig i konkurrensen på arbetsmarknaden!? En halv utbildning är ingenting värd för någon, varken för individen eller någon arbetsgivare och dessutom om han skall tvingas hoppa av utbildningen är det ju bortkastade pengar som utbildningen kostar! Märkligt agerande!

 9. Mikael Metzler

  Den intressanta frågan är ; var står S i detta?

  Upplysningsvis…på samma fot som aliansen. Tro inget annat. Det är piska och morot som gäller, trots att bloggägaren skickligt undviker det egna partiets ståndpunkt.

  • Göran Johansson

   Jag vet mycket väl att socialdemokraterna i denna fråga röstade med riksdagens majoritet. Jag delar inte den ståndpunkt som (S) tagit i denna fråga.

 10. Mikael Metzler

  Det är kanske intressant konsumentupplysning att upplysa sina väljare om sitt partis ståndpunkt i frågan efter att du spytt galla på motståndarna ? Men så ärlig är du inte eller ?!

  • Göran Johansson

   I mitt aktuella inlägg har jag skrivit ”riksdagsmajoriteten”. Tycker att jag i detta fall har finfördelat min galla över samtliga som röstat för!

%d bloggare gillar detta: