Ett smutsigt äpple?


China Labor Watch rapporterar att företaget Pegatron, som bland annat tillverkar produkter för Apple, anställer minderårig arbetskraft. De meddelar vidare att de anställda kan få jobba stående i upp till elva timmar. Man har identifierat 86 överträdelser på tre fabriker i de kinesiska städerna Shanghai och Suzhou:

CLW’s investigations revealed at least 86 labor rights violations, including 36 legal violations and 50 ethical violations. The violations fall into 15 categories: dispatch labor abuse, hiring discrimination, women’s rights violations, underage labor, contract violations, insufficient worker training, excessive working hours, insufficient wages, poor working conditions, poor living conditions, difficulty in taking leave, labor health and safety concerns, ineffective grievance channels, abuse by management, and environmental pollution.

Apple säger sig ha genomfört flera besök på Pegatrons fabriker för att kontrollera att de lever upp till de krav de ställer på sin leverantör.

Jag blir alltid så illa berörd när jag läser om sådana här rapporter. Den visar på en verklighet på den globala arbetsmarknaden där arbetare utnyttjas. De tillverkar produkter så att vi här borta i den rika världen ska kunna köpa våra varor så billigt som möjligt. Eftersom jag i mitt hem har flera produkter från Apple känns rapporten mer påträngande. Jag hoppas verkligen att Apple lever upp till de krav de säger sig vilja tillämpa.

Länkar: dn.se, SvD, wsj.com

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 juli, 2013, i Fackliga frågor, Rättvisemärkt och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ett smutsigt äpple?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: