Ett stabilt pensionssystem


Media har i dagarna rapporterat att de utgående pensionerna kommer att minskas med 2,7 % (motsvarar i snitt 200 kronor i månaden efter skatt) från årsskiftet 2014. Vi som ännu inte har gått i pension påverkas ju också av denna nedskrivning. Våra intjänade pensionsrättigheter skrivs även de ned. Orsaken till minskningen är, som Pensionsmyndigheten utrycker det, att pensionsskulden ökat mer än systemets tillgångar.

Dagens offentliga pensionssystem finansieras helt och hållet utanför statsbudgeten. Det finansieras av de premier som betalas in till systemet och genom eventuell avkastning på placerade medel. För att göra pensionssystemet långsiktigt hållbart har man infört ett antal ”regulatorer”. Sådant som samhällsekonomins utveckling och befolkningens medellivslängd påverkar hur pensionen utvecklas.

När systemet infördes fanns en förhoppning bland lagstiftarna att den ekonomiska utvecklingen skulle göra att de utgående pensionerna skulle värdesäkras på en motsvarande nivå som ATP-systemet. Verkligheten har ju blivit något annorlunda. Den, så kallade, pensionsbromsen (som sänker pensionen) har ju slagit till flera gånger under de senaste åren. Den ekonomiska utvecklingen tillsammans med att den svenska befolkningen som ett genomsnitt lever allt längre har sänkt värdet av utgående pensioner.

Nu pågår en politisk debatt kring pensionssystemet. Alla är nog hyfsat överens om att svenskarna ska arbeta längre. De borgerliga partierna vill tillåta en arbetande att arbeta till 69 års ålder (i stället för dagens 67). För stora yrkesgrupper är det en reform som inte påverkar dem. Framför allt inom LO-förbunden är den praktiska pensionsåldern strax över 60 år. Vill man höja möjligheten för dessa grupper krävs helt andra reformer i form av åtgärder för förbättrade arbetsförhållanden, riktiga åtgärder för rehabilitering etc.

Kan man inte möjliggöra för fler att arbeta ett helt yrkesliv riskerar många personer att bli till pensionssystemets förlorare. Men, tillsammans med de som nästa år får se sina pensioner sänkta, är är de säkert glada för att de bidrar till ett långsiktigt säkert pensionssystem.

Länkar: SvD, di.se, SVT

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 29 juli, 2013, in Fackliga frågor, Pension, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ett stabilt pensionssystem.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: