Om huru småföretag tvingas agera bank


20130725-155942.jpg
Dan Olofsson, som kallar sig för entreprenör, skriver i Dagens Industri en replik till Anna Maria Corazza Bildt (M) och Jessika Vilhelmsson (M). De två företrädarna för Moderaterna tycker inte om att socialdemokraterna i riksdagen drivit fram lagstiftning om kortare kredittider. (M)-företrädarna anser att den fria avtalsrätten ska gå före lagstiftning på området.

Dan Olofsson påpekar i sitt inlägg att den fria avtalsrätten har lett till att småföretag allt mer kommit att utnyttjas av bank av större företag. Det är inte ovanligt att större företag tillämpar betalningstider om 90 – 120 dagar. Dan skriver att …

Avtalsfriheten fungerade ganska bra tills för några år sedan då man nöjde sig med upp till 60 dagars ­betalningstid. Bonussystem på kassaflödet bland annat för storbolagens finansavdelningar gör att de naturligen vill förlänga betalningstiderna. Ett brev till de mindre företagen att acceptera förlängd betalningstid ­eller sluta leverera är i praktiken ett diktat där den starke utnyttjar den svage.

Jag möter i mitt arbete den typ av företag som inte har annat val än att acceptera de stora företagens villkor. Det handlar inte om någon förhandling mellan jämbördiga företag. Det handlar, vare sig mer eller mindre, om diktat från de stora företagen.

I denna fråga lyfter Dan Olofsson på hatten för Socialdemokraterna och Mikael Damberg.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 juli, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om huru småföretag tvingas agera bank.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: