Arbetslinjen har gått i baklås


Statistiska Centralbyrån (SCB) visar i den senaste arbetskraftsundersökningen (AKU) att arbetslösheten har etablerat sig kring 9 %. Även om arbetslösheten brukar vara som högst så här i sommartid så är det väldigt höga tal.

Den borgerliga regeringen gick till val på att bekämpa arbetslöshet och utanförskap. De lyckades med att överta frågan om att bekämpa arbetslösheten från socialdemokraterna. De vann, bland annat därför, regeringsmakten efter riksdagsvalet 2006.

De siffror över arbetslösheten som SCB visar idag är betydligt högre än situationen var då de vann regeringsmakten. Regeringens kraftfulla åtgärder för att stimulera fler till arbete synes ha misslyckats. Vare sig sänkta skatter, hårdare regler i socialförsäkringssystemen eller rabatter på de sociala avgifterna och halverad restaurangmoms har påverkat arbetslösheten annat än marginellt.

Nu sitter den borgerliga regeringen där. De har inga nya verktyg att ta till. Det enda de hoppas på är att ytterligare jobbskatteavdrag ska locka människor att av tacksamhet rösta på något av de borgerliga partierna. Sänka arbetslösheten kommer det inte att göra.

Länkar: di.se, dn.se, Arbetet

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Monica Green, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 juli, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. ”Abele ställer sig också i sitt Sommarprogram frågande till arbetsklimatet
  inom den politiska världen där han menar att det saknas positivitet och empati.
  Han ser också att politiker istället för att komma på lösningar på de problem
  som finns ägnar all sin tid åt att hitta fel på motståndarna och deras idéer
  och bara säger det motsatta.”/Anton Abele (M) i P1 ”Sommar” 25jul13.

  Du borde tänka på detta även som debattör.

  • Göran Johansson

   Det hör litet till sakens natur att som bloggare att reagera på saker och ting. Ibland blir det negativt och ibland mer positivt. Jag försöker ändå hålla en saklig ton i mina inlägg.

%d bloggare gillar detta: