Ingen handel med företag på ockuperade områden


Sur farbror

DN rapporterar att EU idag förväntas publicera nya riktlinjer för EU-ländernas handel med Israel. Dessa innebär att man utesluter bosättningarna på Västbanken, östra Jerusalem och Golanhöjderna från samarbete med EU. Enligt artikeln har detta skakat om den israeliska statsledningen rätt så ordentligt.

Premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha verkat för att stoppa detta initiativ från EU. Om dessa riktlinjer skulle införas hotar Israel med att förhindra EU-länderna att bedriva bistånd och hjälpaktioner på Västbanken. Tidningen har talat med Alon Liel, tidigare Israels ambassadör i Sydafrika, som menar att …

Europa har förstått att den inrikes­politiska striden i Israel är över. Bosättarna har besegrat fredsrörelsen och det finns inte längre något hopp om att frågan skulle kunna lösas inom ramen för israelisk inrikespolitik, via valen. Det enda sättet att påverka är utifrån.

EU har från och till försökt hitta en position i konflikten mellan Israel och den Palestinska staten. Jag kan väl tycka att EU varit ganska passiv i förhållande till staten Israel. Det är uppenbart att det idag finns liten vilja från den politiska ledningen i Israel att genomföra de kompromisser som krävs för att få en långvarig lösning och fred i regionen.

Det vore verkligen ett gott tecken om EU skulle införa nya riktlinjer för handeln med Israel. Det skulle visa att EU-länderna inte längre kommer stå passiva medans Israel fortsätter bygga bosättningar på palestinsk mark.

Länkar: dn.se, Ekot

Fler som skrivit: Peter Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 juli, 2013, in EU and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: