Vi hade ett land där man brydde sig


Med hopp om en bättre framtid!

Jag har läst ett känslosamt och engagerat försvar för det som en gång var den svenska modellen. Artisten Dogge Doggelito gör slarvsylta av de nyliberala idéer som ligger bakom hur det svenska samhället har förändrats. Han skriver bland annat att …

Vi hade ett land där man brydde sig om barnen, de gamla, de sjuka och arbetslösa. Det fanns socialförsäkringar som garanterade en trygg tillvaro även om allt annat rasade. Det fanns resurser för att ta hand om de människor som behövde hjälp. Det är ju därför vi betalar skatt, för att vi vill ha den tryggheten. När man sänker skatten i tre, fyra eller fem omgångar så är det klart att pengarna inte räcker till.

Om man dessutom betalar vinster och aktieutdelningar till så kallade välfärdsföretag blir det inte mycket kvar. Dessa företag betalar dessutom inte skatt i Sverige för sina vinster, så ingenting går tillbaka in i systemet. En dag rasar allt som byggts upp under många år av kloka människor som ville något gott med vårt land.

Dogge går i försvar för ett annat sätt att organisera samhället än det som den sittande regeringen omfattar. Han tar inte tydlig partipolitisk ställning. Men det är väldigt tydligt att han inte delar den politiska inriktning som den borgerliga regeringen står för. Dogge har skrivit ett välformulerat och engagerat inlägg för en förändrad politik där vi åter tar ansvar för varandra och som mer präglas av solidaritet än av egoism.

Länkar: Aftonbladet debatt, SvD

Fler som skrivit: Markus Mattila, Ann-Sofie Wågström, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 18 juli, 2013, in Politiska funderingar and tagged , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Mycket bra artikel! Han tar inte partipolitisk ställning MEN – han säger ett mycket tydligt NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN. Det går inte att tolka på så många sätt, eller hur? Det är SÅ TRAGISKT att S hamnar fel i den här ideologiska frågan, som borde kunna skilja agnarna från vetet. När Carin Jämtin skriver om Attendos framfart och avslutar artikeln med att ”därför måste vi säga nej till ALLTFÖR stora vinster (minns inte det exakta uttrycket nu) så blir det så tandlöst att man vill gråta!

 2. Marknadsliberaler kontrar med att dogge är ”irrationell”;
  http://marknadsliberalen.blogspot.se/2013/07/irrationalitetens-dag.html

  Marknadsliberaler lever i en värld där irrationella saker som empati och andra känslor måste ge vika för kall ekonomisk matematik.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Homo_economicus

  Men att tvångsässigt systematiskt roffa åt sig mer än man behöver på bekostnad av andras lidande och skövling och utarmning av jorden är inte speciellt rationellt, inte heller ”marknaden” bygger på rationalitet, som investors vd precis påpekat:

  ”Börje Ekholm, vd på Investor ger aktiemarknaden en känga för reaktionerna på Feds planer om minskade stödköp. I bolagets delårsrapport skriver han att marknaden är som ”en missbrukare” som ständigt kräver mer.”
  http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/investors-vd-borsen-ar-en-missbrukare_8356534.svd

  De starka reaktionerna från höger kommer väl av en subliminerad insikt att den rationella mammonreligion man utövat under decennier och dedikerat år av studier åt är rätt irrationell när det kommer till kritan och leder till ett kallt, rått, empatilöst samhälle.

 3. Tyvärr finns väl detta i vägen för några demokratiska framsteg i också;

  Kla(s)sklättrarna
  Ett dussin före detta socialdemokratiska ministrar arbetar i dag åt storföretag och banker.
  http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3687002.ece

  Money talks.

%d bloggare gillar detta: