Anders Borgs godispåse


Begränsat reformutrymme

Dagens Nyheter har skrivit en kort artikel om de kommande förhandlingarna inom regeringen om höstens budget. Finansministern menade förra veckan i Visby att reformutrymmet ser ganska bra ut under 2013 och -14. Då opinionssiffrorna sedan en tid tillbaka pekar på att det blir regeringsskifte nästa höst kommer regeringen säkert att behöva allt utrymme de kan få. I artikeln sägs att …

… flera bedömare och myndigheter utgår från att regeringen ska spendera rejält i valårsbudgeten framhåller de samtidigt att utrymmet egentligen är kraftigt begränsat. Statens finanser kommer att gå rejält back i år och statsskulden väntas öka även 2014.

Regeringspartierna verkar vara överens om att satsa på ett femte jobbskatteavdrag. Moderaterna har i stort sett lovat att avskaffa, den så kallade, arbetslöshetsavgiften. Endast dessa två reformer beräknas ta nästan hela det befintliga reformutrymmet i kraft. Det borde väl i vanliga fall vara högst begränsat utrymme för olika specialkrav från de mindre partierna i regeringen. Men med tanke på att det är val till riksdagen nästa år kan det bli hårda tag i de interna förhandlingarna.

Den borgerliga regeringen är ganska bundna till ett vallöfte om att genomföra det femte skatteavdraget. För den borgerliga regeringen innebär ett femte jobbskatteavdrag ett sätt att öka möjligheten till omval samt att tvinga på socialdemokraterna en åtgärd de inte önskar.

(S) har ju valt den passiva ståndpunkten att lova att inte höja inkomstskatter om de kommer till regeringsmakten. Det kan innebära att socialdemokraterna får ta ansvar för tunga ekonomiska besparingar i kommande statsbudgetar. Enligt bedömarna finns det inget egentligt reformutrymme från 2015 och framåt.

Socialdemokraterna har ingen lätt uppgift framför sig. Den borgerliga regeringen har vunnit val bland annat på att sänka skatter och införa subventionerade tjänster. Man har gett budskapet att det är möjligt att sänka skatterna utan att det får konsekvenser för den allmänna välfärden.

Per Wirtén skriver en bra text om detta i magasinet Arena. Han skriver bland annat att …

I Sverige har obalanserna börjat bli märkbara: skolan, åldringsvården och sjukhusen töms långsamt på resurser. Medborgarna börjar bli irriterade. Alla märker att något är fel. Men mittenextremismen är blind: den vill bara ha mer av ALLT, den är ett begär som vägrar ta ansvar och göra prioriteringar, den vill ha både stålarna och perfekt snöröjning.

Det kan bli ett obehagligt uppvaknande för det svenska folket. Socialdemokraterna borde bidra till att föra en tydligare debatt om detta. Socialdemokraterna ska inte låta sig bindas till ett femte jobbskatteavdrag i det fall den borgerliga regeringen får en majoritet i riksdagen för ett sådant förslag.

Länkar: dn.se, magasinet arena

Fler som skrivit: Roger Jönsson

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 juli, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Anders Borgs godispåse.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: