Hemtjänst till realisationspris


På jakt efter kommuner!

För en tid sedan skrev tidningen Kommunalarbetaren om ett fenomen i några kommuner runt Stockholm. Det visade sig att dessa kommuner (borgerligt styrda) hade sänkt priserna så pass mycket på den hemtjänst man handlade upp att flera större aktörer valt bort att fortsätta verksamheten. Den kommunala hemtjänstverksamhet som fanns kvar gick med ganska stora underskott.

Det gemensamma för den kommunala verksamheten och för de företag som avstått från att delta i upphandling var att den summa pengar de erbjöds inte räckte för att bedriva en rimlig verksamhet. Endast företag som kunde välja bort kollektivavtal och kollektivavtalsliknande villkor kunde fortsätta verksamheten för den slant de fick.

Svenska Dagbladet har också uppmärksammat denna utveckling. Tidningen rapporterar att några större företag har lämnat Järfälla kommun. HSB Omsorg tillhör de som anser att ersättningarna har sjunkit för mycket i flera kommuner (bland annat i Järfälla). Karin Thalén, vd för HSB Omsorg, säger att …

Det är ett hot mot kvaliteten som vi ser det. Vi vilar på en kooperativ och idéburen grund, men inte ens vi kan få den här ersättningen att räcka till. Vi har sett oss tvungna att dra oss ur när vi tvingas betala själva för att kunna finnas i vissa kommuner.

Detta agerande har fått Konkurrensverket att börja granska kommunernas sätt att bestämma priset för de tjänster man vill upphandla. Per Jonsson, projektledare på Konkurrensverket, säger att …

Vi tittar på ekonomin för att se om det är rimligt att det går back i kommunens egenregiverksamhet, samtidigt som privata vårdgivare lämnar. Vi ställer också frågor om hur kommunen följer upp kvaliteten.

Det känns verkligen som omvända världen när det är Konkurrensverket som granskar hur kommunerna sätter sina priser. Samtidigt är det ju ett tidens tecken som visar att offentlig omsorg har blivit till en marknad vilken som helst.

De ansvariga kommunerna verkar sätta sina priser enbart efter principen att uppnå lägsta möjliga pris. I det syftet sätter man priser som inte ens den egna verksamheten klarar av. Därmed bidrar man till att skapa en arbetsmarknad med låga löner, minimal anställningstrygghet och sämre än genomsnittet arbetsvillkor.

Länkar: SvD, dn.se, ka.se, ka.se, Aftonbladet debatt, Tidningen Vision, Tidningen Vision, Arbetet

Fler som skrivit: Kristina Mårtensson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 9 juli, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Hemtjänst till realisationspris.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: