Det krävs kraftiga löneökningar


Arbetare på Babylon Garments fabrik i Dhaka, Bangladesh. Foto: Amy Helene Johansson.

Swedwatch rapporterar att det sakta går framåt i arbetet med att förbättra förhållandena i de fabriker i Bangladesh som svenska företag anlitar. H&M har utvecklat en policy för mänskliga rättigheter (med särskilt fokus på kvinnors rättigheter). Vidare har de startat ett projekt mot sexuella trakasserier hos ett antal leverantörer. Lindex och MQ deltar i olika projekt för att öka kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa. Men, som Swedwatch skriver

Kraftiga löneökningar, i kombination med tillåtna och fungerande fackliga rättigheter, är dock det som på sikt kan skapa en hållbar situation i textilindustrin i Bangladesh.

Svenska Dagbladet rapporterar att 70 internationella klädföretag med verksamhet i Bangladesh ska börja med säkerhetsinspektioner i de fabriker där de har verksamhet. Nästa steg blir att sammanställa vilka fabriker de använder och hur mycket som det krävs för nödvändiga renoveringar.

Det är gott och väl att det tas några steg framåt för att förbättra situationen för de som arbetar i fabrikerna. Det gäller dock att konsumenterna i Sverige och övriga västvärlden fortsätter att driva på för att de kläder som vi köper tillverkats under rimliga villkor. Vi måste vara beredda att betala ett rimligt pris för att kunna garantera att textilarbetarna får möjlighet att skapa sig ett bättre liv.

Länkar: Arbetet, da.se, SvD, Ekot, Ekot

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 juli, 2013, i Fackliga frågor, Rättvisemärkt och märkt , , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Om löner höjs i Bangladesh så är ändå vinsten mer än tillräckligt för företag som HM. Man behöver inte höja priserna på varorna.

  Samtidigt är det nödvändigt höjs löner i Bangladesh så måste även välfärden förbättras i Sverige med höjd a-kassa, sjukförsäkring försörjningsstöd pensioner o.s.v

  Hörde på radio att en skjorta som sys i bangladesh och som när vi köper den i Sverige kostar en hundring eller liknande.
  De kostar i Sverige över 3000 kr.

  Kort sagt med den a-kassa, sjukförsäkring, pensioner låglönerpolicy moderaterna har
  så kommer dessa Svenskar ej ha råd till kläder.-
  Vi kommer se ett naket folk som dessutom inte har råd köpa bostad enär det behövs minst 180 000 idag enbart för att köpa en etta.

  Så kort sagt förbättra gärna villkoren för de i utlandet men se till att inte likt Alliansen gör försämra välfärden i Sverige enbart för att göda en rik vällbärgad egoistisk empatilös folkgrupp som bedriver högerextrem politik.

  Uppriktigt vad har Alliansen gjort för de svagaste grupperna i Sverige , Jo syulit av dem försämrat ännu mer och samtidigt så talar man inte ens om de.

  Alliansen bör sättas i fängsligt förvar för att man bedrivit en politik som kan liknas vid förtryck
  av svaga grupper.

%d bloggare gillar detta: