Ett tal om lika livschanser


Jag har denna varma sommardag suttit inomhus för att kunna se Stefan Löfven tala i Almedalen. Det jag fick se var en Stefan Löfven vid gott mod och med gott självförtroende. I talet utgick han ofta från sig själv för att illustrera vad socialdemokraterna vill uppnå om de ges chansen att ingå i en regering efter nästa års allmänna val.

Stort fokus i talet lades vid ungdomars möjligheter att få arbete och om skolan. Stefan sade i sitt tal att han vill renovera bron mellan skolan och arbetslivet. I det syftet vill (S) genomföra en ungdomsgaranti innebärande att ungdomar inom 90 dagar ska erbjudas arbete eller utbildning. 40.000 unga människor har varit arbetslösa sedan årsskiftet eller ännu längre. Det är tre gånger så många som innan den borgerliga regeringen tillträdde 2006. Fler ungdomar än idag ska få chansen att arbeta eller studera innebärande en …

… jobbigare morgon men ett bättre liv.

Stefan Löfven sade om dagens skola att den …

… blivit till ett vilda västern med en sheriff i form av Jan Björklund som skjuter vilt från höften.

Den borgerliga regeringen har misslyckats med sin skolpolitik. I syfte att få en annan ordning presenterades ett par förslag i talet. Socialdemokraterna vill förbättra skolstarten för alla elever. Alla elever ska få möjlighet att få utveckla sina kunskaper och talanger, lärarna ska kunna hjälpa eleverna från den plats där de är. Därför vill (S) avsätta medel för att anställa 1.000 speciallärare och -pedagoger och för att klasserna ska bli mindre.

I talet konstaterade Stefan att det nu finns en majoritet av partier som vill avskaffa den andra sjuklöneveckan. Han bjöd därför in de partierna till diskussioner om hur detta ska gå till väga. Stefan lovade att socialdemokraterna har många idéer i det avseendet.

I talet kände jag ett hårdare engagemang för att det behövs socialdemokratiska initiativ för en feministisk politik. Han var tydligare om behövet om att Sverige måste vara mer aktiv i klimatomställning och utvecklande av ny teknik.

I talet höjde Stefan blicken ut över världen. Han berättade om när han fick hör Nelson Mandela tala vid en avtackningscerenomi i anledning av att han avgick som president. Stefan pratade om att socialdemokraterna måste bli en tydligare röst inom EU och globalt.

Det var ett starkt tal präglat av de frågor som socialdemokratin brukar driva. Skolan och arbetsmarknaden har alltid varit viktiga för partiet att driva. Stefan drivs tydligt av att socialdemokraterna åter ska bli det parti med störst förtroende i dessa frågor.

Jag mådde gott av att lyssna till Stefan idag. Det märktes att han trivdes bra i talarstolen. Han känns allt mer säker i den rollen. Det känns gott att Stefan Löfven leder partiet och vägen fram till nästa års val.

Länkar: Ekot, dagens arena, dn.se, SvD, dn.se, Aftonbladet, Fokus, dn.se, di.se, dn.se, Resumé, SVT, Aftonbladet, dagens arena, dagens arena, di.se, Aftonbladet ledare, SVT, SVT, SVT, Ekot, dn.se

Fler som skrivit: Ola Möller, Peter Högberg, Martin Moberg, Peter Johansson, Ulf Bjereld, Monica Green, Peter Johansson, Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 juli, 2013, i Politiska funderingar, Socialdemokrati och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Anders Nilsson

  Protest. GP ville 1991 minska undervisningstimmarna på gymnasiet
  med 20 -25% för teoriprogrammen. Riksdagen stoppade detta attentat,
  men riksdagsgruppen köpte det. (s) var då inne i en kunskapsfientlig period.
  Vad som hänt är egentligen endast att internationella mätningar visar att
  svenska elever är usla till medelmåttiga, och då kan inte ens (s) fortsätta
  med flummet. Nestius: (s) skapade flumskolan, de borgerliga gjorde det
  möjligt att tjäna pengar på den.

 1. Ping: EU:s Lik-riktning – Ett (S)ällskapsspel för (M)assakrerare | Nemokrati

%d bloggare gillar detta: