Regeringen föreslår en utbildningsgaranti


I vintras uppmärksammades Jan Walthers skolkoncern då det blev bekant att han lät en friskola i Karlstad försättas i konkurs. Trots att koncernen tjänat ganska stora pengar på sin verksamhet lät han avveckla en skola i koncernen. Han hade sett till att varje skola var ett bolag. Senare under våren meddelades att John Bauer skulle avveckla hela sin verksamhet i Sverige. Helt plötsligt stod ett stort antal elever utan den utbildning de en gång valt.

På något sätt hade friskoleförespråkarna hållit ifrån sig att företag kan avvecklas, försättas i konkurs eller på annat sätt försvinna. Med dessa två händelser blev detta alldeles tydligt. Debatten gynnade inte den borgerliga regeringen och övriga i grunden positiva till friskolesystemet. Händelserna bidrog säkert till att den särskilda friskoleutredningen kunde samla sig till en kompromiss.

Ansvarige ministern Jan Björklund har meddelat att regeringen ska låta utreda ett införande av en utbildningsgaranti som ska betalas av friskoleföretagen. Han tänker sig idag att garantin betalas ungefär som en försäkringspremie. Garantin ska betalas till kommunerna eftersom det är dessa som måste garantera att eleverna får slutföra den utbildning de en gång valt.

Det känns ganska rimligt att någon typ av försäkring införs som garanterar att elever faktiskt får slutföra den utbildning de påbörjat. Det finns säkert någon poäng i det som Mikaela Valtersson säger i sin kritik av förslaget. Men det är också tydligt att många skolföretag och -koncerner har lyckats ansamla gott med kapital genom sin verksamhet.

Låt därför utredningen arbeta fram ett förslag till utbildningsgaranti. Det är faktiskt viktigare att eleverna får en bra utbildning än att några riskkapitaliser tjänar pengar på skolverksamhet.

Länkar: Ekot, dn.se, SVT, Ekot, Arbetet

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 6 juli, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Anders Nilsson

  Alliansen förnekar att friskolekonceptet inte håller. Och (s) förnekar att
  kommunaliseringen av lärarnas tjänster var ett misstag. När GP 1989 skulle
  sälja kommunaliseringen till riksdagsgruppen kunde han beskriva hur skolan
  kan styras utan statlig byråkrati, men han kunde inte förklara varför det skulle
  ske, inte på annat sätt än att det skulle bli billigare.
  Vi uppehåller oss fortfarande på ruta 1.

%d bloggare gillar detta: