Myten om anställningsskyddet


Under de senaste åren har debatten om lagen om anställningsskydd ökat. Vissa kretsar inom de borgerliga partierna driver som en prioriterad fråga att förändra lagen. Detta har samtidigt gjort att arbetsgivarnas organisationer har lagt ökat fokus på att kräva förändringar i en för arbetsgivarna gynnsam riktning.

Det kritikerna av LAS driver gemensamt är att turordningsreglerna måste förändras. De kräver att ”kompetens” måste få gå före anställningsår när man ska bestämma vilka som måste lämna företaget i samband med uppsägningar. De underblåser gemensamt myten om att det skulle vara omöjligt att behålla kompetent personal vid uppsägningar.

I onsdags skrev representanter för LO-TCO Rättsskydd ett inlägg om lagen. De menar, i motsats till kritikerna, att det visst är möjligt att behålla den kompetenta personalen när man behöver minska den. De menar vidare att ett antal domar snarare har gjort det lättare för arbetsgivare att kringgå lagens idé. De skriver att …

… Den som ska jobba kvar måste enligt Las klara de arbetsuppgifter som kommer att finnas kvar i företaget. Bland de arbetstagare som klarar jobbet ska arbetsgivaren låta den som arbetat längst vara kvar. Denna ordning ger uttryck för en rimlig intressebalans och stämmer väl överens med det allmänna rättsmedvetandet. Dessvärre har Arbetsdomstolen försämrat det skydd som turordningsreglerna ger genom ett par domar från 2009 och 2011. Domarna slår fast att det är möjligt för stora arbetsgivare att genom omplacering godtyckligt välja ut vilka som ska drabbas av arbetsbristuppsägningarna. Dessa arbetstagare skyddas då varken av kravet på saklig grund eller av turordningsreglerna.

Debattörerna säger vidare att, trots lagens syfte att tillsvidareanställning (fast …) ska vara normen, så ökar antalet som är visstidsanställda (tidsbegränsade …). Idag har omkring 700.000 personer en tidsbegränsad anställning. Den borgerliga regeringen har genom förändring av lagen gjort det möjligt för arbetsgivare att stapla korta anställningar ovanpå varandra. Det är detta som gjort att EU överväger att stämma Sverige inför EU-domstolen för att ej ha infört visstidsdirektivet på ett korrekt sätt.

De menar dessutom att bestämmelsen om företrädesrätt till återanställning har urholkats genom det sätt som Arbetsdomstolen har tolkat lagen. Det gör att arbetsgivare kan hyra in arbetstagare i stället för att anställa tidigare anställd personal. Det finns en myt om att Sverige har världens hårdaste regler för anställningsskydd och att det är osedvanligt dyrt att göra sig av med icke önskvärd personal.

Men som det sägs i debattinlägget – en undersökning av OECD från 2008 visar att Sveriges anställningsskydd hamnar först på 27 plats av 40 länder.

Det behövs verkligen en mer sansad debatt om det svenska anställningsskyddet!

Länkar: SvD, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 juli, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Myten om anställningsskyddet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: