En myndighet med dåligt betyg


Med icke beröm underkänt

Svenska Dagbladet rapporterar att Arbetsförmedlingen (af) har stora problem med sitt anseende bland arbetssökande och arbetsgivare. Enligt en SIFO-undersökning som tidningen har fått möjlighet att ta del av minskar människors förtroende för af och det arbete man utför.

Nu är det ju inte första gången som just af drabbas av liknande omdömen. Det är uppenbart att myndigheten inte har ett gott anseende bland det omgivande samhället. SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterade nyligen en rapport med liknande resultat. Henrik Oscarsson på SOM-institutet säger att …

Med tanke på den höga arbetslösheten vi har idag är vi beroende av en arbetsförmedling som fungerar och som har ett stöd från människor.

Jag är inte särskilt förvånad över att människor misstror Arbetsförmedlingen och de som arbetar där. Det handlar till stor del om det uppdrag som myndigheten har fått av regering och riksdag. De borgerliga partierna har drivit en politik som innebär att Arbetsförmedlingens uppgift inte är att förmedla arbeten för de flesta arbetslösa. af ska snarare vara domare och överhuvud för de arbetslösas arbetssökande aktiviteter. Detta uppdrag har ytterligare stramats åt.

Arbetsförmedlingen ska vidare i så hög grad som möjligt överlämna till privata företag att utföra coachning av arbetslösa. Inte alltid till bästa resultat för de som söker arbeten.

Det finns säkert saker att göra för att förbättra myndighetens arbete och service-anda gentemot arbetslösa och arbetsgivare. Men man gör rätt i att söka de grundläggande orsakerna till myndighetens dåliga rykte i det uppdrag och uppgifter att utföra som regering och riksdag har ålagt den.

Angeles Bermudez-Svankvist, generaldirektör af, säger förhoppningsfullt att …

Om vi får 10–15 år på oss – då kommer vi att ligga mycket bättre, för då sjunker också arbetslösheten och då blir det arbetskraftsbrist.

Myndighetschefens uttalande tyder ju inte på särskilt stort intresse av att aktivt arbeta med förtroendekrisen. En sådan passiv inställning till myndighetens problem tjänar den väldigt illa. Hon känns mest som en försvarare av och företrädare för den borgerliga regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik.

Det behövs verkligen mer aktiva åtgärder för att höja Arbetsförmedlingen i allmänhetens ögon. Socialdemokraterna har uttalat att man vill förändra Arbetsförmedlingens uppdrag till att åter bli det som myndighetens namn antyder.

Det är uppenbart att Arbetsförmedlingen behöver både ett nytt uppdrag som en ny chef!

Länkar: SvD, SVT, dn.se, Aftonbladet debatt

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 5 juli, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för En myndighet med dåligt betyg.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: