Bilden om Sveriges ekonomi


Låtom oss bedja om ett bättre 2014

Under torsdagen genomförde de två största partierna varsitt ekonomiskt-politiskt seminarium. Vad jag förstår hamnade i bägge fallen fokus på jobben. Anders Borg talade om satsningen på yrkesintroduktion. Han hoppas att åtgärden på sikt ska ge arbete åt upp till 30.000 personer.

Han nämnde vidare diskussionerna om korttidsarbete och om diskussionerna mellan Svenskt Näringsliv och PTK om ett nytt omställningsavtal.

Magdalena Andersson gav en något annorlunda bild om Sveriges läge. Hon fokuserade på frågan om hur man ska bekämpa den höga arbetslöshet som kommit till under de borgerliga regeringsåren. Magdalena återupprepade socialdemokraternas målsättning om att till 2020 nå den lägsta arbetslösheten bland EU-länderna. Hon sade att …

Vi har idag välskötta statsfinanser men när det gäller återväxten i ekonomin så har Sverige halkat efter jämfört med andra länder som vi brukar jämföra oss med. Tittar man på EU:s 15 första medlemsländer så ser man att det bara är krisländerna och Frankrike som har en högre arbetslöshet än Sverige.

Det är vidare intressant att regeringen något höjer prognoserna för den svenska ekonomin. Anders Borg är därför övertygad om att det finns utrymme för en något mer expansiv budget under 2013 och 2014. Man ska väl inte vara förvånad över ett sådant besked. Det är nog ganska naturligt att regeringen väljer att vara mer optimistisk i denna fråga än andra bedömare. Att det är val nästa år har säkert inget med saken att göra.

Länkar: SVT, SVT, SvD, di.se, di.se, di.se, Ekot, SvD, Arbetet, Aftonbladet debatt, SVT, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 5 juli, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Bilden om Sveriges ekonomi.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: