Teknikföretagens strid emot LAS


Anders Weihe är kritisk

Svenska Dagbladet rapporterar att arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen anser att Lagen om anställningsskydd ökar arbetslösheten och minskar sysselsättningen bland unga. Denna uppfattning förs fram i en, ännu ej publicerad, rapport. Anders Weihe, chefsjurist och förhandlingschef, säger att …

Det har varit svårt att få i gång en diskussion kring las. Det är närmast tabu att prata om det. Nu har vi valt att i stället börja titta på om det finns problem med lagen och vi anser att det finns tydliga bevis för det.

Teknikföretagen är förstås fria att anse vad de vill om gällande lagstiftning. De är dock konsekventa i sin ståndpunkt. Hösten 2012 kunde de meddela att deras medlemmar hellre fyller sitt anställningsbehov genom korta anställningar och bemanningsföretag.

Saco visar i en rapport att en stor del av debatten kring lagen om anställningsskydd förs i ett väl högljutt tonläge och (ibland) av okunskap. De säger i anslutning till en rapport om lagstiftningen att …

Den polariserade debatten om LAS kan till stor del förklaras med bristande kunskap. Både arbetsgivare och arbetstagare gör många gånger val som bygger på en felaktig uppfattning om gällande rätt. En lösning på problemet kan vara att göra arbetsrätten mer transparent genom att skriva in praxis i lagen. Det finns dock flera nackdelar. Flexibiliteten riskerar att gå förlorad samtidigt som det skulle vara svårt att undvika att åstadkomma ändringar i sak.

Det stora problemet med LAS är snarare att lagstiftarna har gjort det möjligt att stapla korta anställningar på varandra. Detta har gjort det allt svårare för unga att få en fast anställning. Häri ligger orsaken till att EU hotar med att dra Sverige inför domstolen för brott mot EU:s visstidsdirektiv.

På denna punkt förefaller inte arbetsgivarna ha någon större åsikt. Det är väl snarare som så att de med välbehag ser att de kan använda de anställda på ett mer flexibelt sätt.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 juli, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Teknikföretagens strid emot LAS.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: