Moderatkommuner än snålast


Det är provocerande!

Svenska Dagbladet har granskat hur generösa de svenska kommunerna är när det gäller att ta emot människor från andra länder. Vad man funnit är, förenklat, att moderatledda (rika) kommuner tar emot färre människor än fattigare kommuner.

Tidningens undersökning visar att de 20 rikaste kommunerna tar emot mindre än en femtedel så många – räknat per invånare – som de 20 fattigaste kommunerna.

SvD:s artikel visar att de moderatstyrda kommunerna Vellinge och Lomma (utanför Malmö) samt Täby, Lidingö, Nacka och Danderyd (utanför Stockholm) tillhör den illustra skaran av motvilliga mottagare av invandrare. Tidningens undersökning visar bara det uppenbara.

Ett antal kommuner utanför de större städerna har gjort till affärsidé att minimera inflyttandet av människor med låga inkomster. På så sätt kan de fortsätta att hålla låga skatter och vidmakthålla en rätt politisk majoritet. De har ingen som helst önskan att göra sin insats för hela rikets välfärd. Jag kan hålla med Erik Ullenhag när han säger att …

Det är klart att det är provocerande när rika kommuner har ett väsentligt lägre flyktingmottagande än andra. Det är viktigt för solidariteten i systemet att alla är med och tar ansvar.

Socialdemokraterna har föreslagit en ”solidaritetsbonus” för att kompensera de kommuner som tagit emot många flyktingar. Det känns ju inte alldeles orimligt när man tar del av SvD:s resultat. Frågan är om den moderatledda regeringen kommer att ens lyfta ett finger för att förmå sina kompisar i Danderyd, Täby, Vellinge etc att ta emot fler invandrade personer.

Länkar: SvD, SvD, SVT, dn.se, dagens arena, di.se

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 juli, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Höj skatten eller omfördela skatten så sjuka, arbetslösa, pensionärer, ja t.o.m kommuner får mer pengar.
    Den osolidasriska politiken ökar ju mer klyftorna ökar och rika blir rikare.
    Ju fortare den stoppas ju mer elände kan förhindras.

  2. Har ni hört talas om kommunalt SJÄLVstyre? Det är upp till kommunernas invånare attt välja en annan majoritet med en annan politik om de själva så vill.

    Solidaritet kan inte dikteras uppifrån! Den äkta solidariteten bygger på en frivillig känsla hos individerna. Den ska därför inte heller belönas med ”solidaritetsbonus” ty då handlar det om något helt annat. Köpt solidaritet är ju egentligen ingen solidaritet. MVH

%d bloggare gillar detta: