Ett bra förslag från Göran Hägglund


Läser inte politiker böcker?

Katrine Kielos skriver i Aftonbladet om ett bra förslag från Göran Hägglund. Göran anser nämligen att svenska skolbarn behöver en lista med litteratur, filmer, pjäser och musik som alla elever ska ha tagit del av innan de lämnar skolan.

Katrines inlägg blir till en argumentation för betydelsen av att alla behöver få ta del utav bra kulturupplevelser.

Katrine menar att dagens borgerlighet präglats av ett föregivet förakt mot bildning. Hon säger att …

Statsministern som koketterar med att han ägnar semestern åt att läsa inte mindre än fyra Camilla Läckberg-deckare, skryter med att hans favoritmusik är Da Buzz och ger en platt-tv i officiell present till kronprinsessan. ­Lika mycket som de nya Moderaterna handlade om att ställa jobbskatteavdrag mot socialförsäkringar handlade det om att ställa de Läckbergläsande massorna mot en politisk och kulturell elit. De som ­inte vill låta oss äta tacos och bygga bad­tunnor med rot-avdrag och i stället ger pengarna till sjuka och arbetslösa.

Katrine påminner om att Göran Hägglund och Kristdemokraterna för några år sedan försökte etablera uttrycket ”verklighetens folk” som en motsats till någon slags kulturelit som försöker pracka på vanligt hederligt folk konstigheter.

Jag delar Katrine Kielos när hon säger att socialdemokraterna en gång tiden förstod betydelsen av att låta alla ta del av goda kulturupplevelser. Inom hela arbetarrörelsen arbetade man för att göra läsande och andra kulturupplevelser lätt tillgängliga även för arbetarna.

Det är därför vi har så många kommunala bibliotek. Det är därför det finns teaterföreningar med ideellt arbetande krafter som ser till att Riksteaterns utbud kommer ut till nästan hela landet. Det är därför Konstfrämjandet finns på många platser i Sverige. Det är därför det för många är ett fackligt arbete att tillhandahålla arbetsplatsbibliotek.

Det är viktigt att alla elever har tillgång till goda skolbibliotek, därför ska alla elever få ta del av bra teater, film, musik etc. Det är viktigt att stat och kommun satsar skattemedel på göra goda kulturupplevelser till något som finns nära till hands och lätt tillgängligt för alla.

Länkar: Aftonbladet ledare, SvD, dn.se, Arbetet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 juli, 2013, i Fackliga frågor, Kultur, Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ett bra förslag från Göran Hägglund.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: