Blockpolitikens vara eller inte vara


Dagens Nyheter har låtit Ipsos fråga ett ”riksrepresentativt urval av väljare om hur de ser på blockpolitiken”. En majoritet av de svarande vill att partierna går fram enskilt i valrörelsen med sina egna frågor. Först efter valet ska diskussioner ske om hur regeringsbildningen ska se ut.

Resultatet ser dock väldigt olika ut bland de svarande ur de olika blocken. Sympatisörer för dagens regeringsallians svarar 49 % att man ska gå fram som ett block med gemensam politik. Bland de svarande från de röd-gröna partierna är motsvarande siffra endast 24 %.

För ett par dagar sedan konstaterade DN att en majoritet av de tillfrågade tror på ett regeringsskifte 2014. Undersökningen visade att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans är större än de fyra regeringspartierna.

Om inget oförutsett inträffar borde chanserna vara goda för att regeringsalliansen kommer att förlora det kommande riksdagsvalet. Till det kommer att både (KD) som (CP) tidvis i opinionsundersökningar riskerar att ramla ur riksdagen. Fortsätter (S) och (MP) att hålla sig stabila på dagens nivåer kommer det att bli regeringsskifte. Med dessa två partier som regeringsbildare finns alla möjligheter att bryta upp dagens hårda blockpolitik. De två partierna har tillsammans större möjligheter att hitta ingångar till regeringslösningar.

De fyra regeringspartierna har låst fast sig vid att fortsätta att bedriva valrörelsen tillsammans. De försöker därmed visa sin situation av samarbete i motsats till en ”röd-grön röra”. Detta argument om sammanhållning har dock, med kräftgången för (KD) och (CP), kommit att låta allt mer ihåligt och tunt.

Länkar: dn.se, SvD, SvDdi.se, SVT, di.se, di.se, SvD, SVT, dn.se

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Högberg

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 30 juni, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Blockpolitikens vara eller inte vara.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: