Bussarbetsgivarna urskuldar sig


Peter Jeppson urskuldar sig

I ett debattinlägg avfyrar Peter Jeppsson (vd Bussarbetsgivarna och TransportGruppen) en ordentlig bredsida emot Kommunal. Han hävdar i sitt inlägg att Kommunal valde att gå i strejk mer av internfackliga skäl än av något skäl att tvinga arbetsgivarna till förhandlingsbordet.

Han begår lustmord på Kommunals uppnådda förhandlingsframgång. Han menar att Kommunal, minsann, kunde ha uppnått avtalsskrivningarna utan att vidta strejk. Peter avslutar sitt inlägg med följande anklagelse:

Är det rimligt att utlösa en omfattande strejk – som i detta fall används av internpolitiska skäl – för att nå ett avtal som lika väl kunnat tas fram genom förhandling och medlarmedverkan? Det är ett oförsiktigt bruk av strejkvapnet som i förlängningen undergräver förtroendet både för den svenska modellen och för Kommunal.

Peter menar att Kommunals agerande är ett misslyckande för den svenska förhandlingsmodellen. Han får ju förstås tycka så. Å andra sidan handlar detta om en parts syn på frågan. Peter Jeppssons syn på verkligheten är inte den enda och rena sanningen. Man kan lika gärna påstå att arbetsgivarna agerat på ett sådant sätt att Kommunal inte annat kunde än sjösätta en strejk.

Arbetsgivarna visade från början liten vilja att göra upp kring de svåra frågorna kring arbets- och anställningsvillkoren i branschen. Inlägget visar på ett behov av Peter Jeppsson urskulda sig inför sina medlemmar i Bussarbetsgivarna.

Länkar: SvD Brännpunkt, Arbetet, ka.se, Arbetet, ka.seka.seka.seka.seka.se, SvD, SVT, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 juni, 2013, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Bussarbetsgivarna urskuldar sig.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: